Jandarm avansat în grad la vârsta de 103 ani

Publicat de actualitati-arad in 01 Aug, 2013 | Parerea ta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMai mulți ofițeri și subofițeri din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad au fost avansați, joi, în grad, iar, onorific, au fost avansați în grad și doi veterani de război, unul dintre ei fiind în vârstă de 103 ani.

La sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad a avut loc, joi, festivitatea înaintării în gradul următor, la termen, a cadrelor militare.

Ceremonialul militar a fost condus de inspectorul şef al IJJ Arad, colonel Adrian Bîcleşanu, care a dat citire ordinelor de înaintare în grad.

Astfel, prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne au fost înaintaţi în grad nouă ofiţeri, dintre care trei la gradul de locotenent-colonel şi şase la gradul de maior.

De asemenea, prin ordin al inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad, au fost înaintaţi în gradul următor 97 subofiţeri, astfel: 10 la gradul de plutonier adjutant şef, 28 la gradul de plutonier adjutant, 57 la gradul de plutonier major şi doi la gradul de plutonier.

„În timpul festivităţii, un moment deosebit de emoţionant a fost acela în care, alături de ofiţerii şi subofiţerii jandarmi în activitate, prin ordin al Ministrului Afacerilor Interne, au fost înaintaţi onorific în gradul următor, doi dintre veteranii de război ai unităţii. Aceştia sunt: colonel (retragere) Pantea Crăciun şi locotenent colonel (retragere) Zahariuc Mihail. La finalul ceremonialului militar, jandarmii înaintaţi în grad au fost felicitaţi de către comanda inspectoratului şi de către toţi colegii“, a spus maior Emilia Fînață, ofițer informare, relatii publice și cu publicul la Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad.

Crăciun Pantea a împlinit, în luna ianuarie, vârsta de 103 ani. El s-a născut la data de 11 ianuarie 1910, în localitatea Calacea, județul Bihor, iar în prezent locuiește în municipiul Arad.

La data de 5 aprilie 1932 a fost încorporat în rândul efectivelor de jandarmi, efectuând stagiul militar până în anul 1933, când a fost lăsat la vatră, cu gradul de sergent. La data de 11 octombrie 1943 a primit ordinul de concentrare, care l-a trimis pe front, în linia întâi, în cadrul Batalionului de Jandarmi din Divizia 19 Română.

La data de 26 aprilie 1944 a căzut prizonier și a fost ținut în lagăr, timp de șapte ani. S-a întors din prizonierat la 21 aprilie 1951.

Zahariuc Mihail locuiește în Arad și va împlini, în luna noiembrie, 89 de ani. El s-a născut în anul 1924, în localitatea Tureatca din regiunea Cernăuți. În 1944, când era elev la Școala Militară de Jandarmi a fost rănit în timpul unui atac, fiind împușcat în picior.

foto: IJJ Arad

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare