Ziarul electronic al arădenilor

Iustin Cionca, desemnat preşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest

img_3976Luni, 26 septembrie 2016, în sala de ședințe a Consiliului Judeţean Arad, a avut loc şedinţa de constituire a Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest (CDR Vest) pentru perioada 2016-2020.

La întâlnirea prezidată de directorul general al Agenţia de Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), Sorin Maxim, au participat Iustin Cionca, preşedinte Consiliul Judeţean Arad, Sorin Grindeanu, preşedinte Consiliul Judeţean Timiş, Silviu Hurduzeu, preşedinte Consiliul Judeţean Caraş Severin, şi Mircea Bobora, vicepreşedinte Consiliul Judeţean  Hunedoara, dar şi primari de municipii, oraşe şi comune din cele patru judeţe.

Această întrunire a fost una de constituire a CDR Vest, aprobându-se componența acestuia, și de alegere a conducerii CDR Vest – a președintelui și a vicepreședintelui pentru o perioada de un an.

Preşedinte al CDR Vest, pentru o perioadă de un an, a fost ales Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, iar vicepreşedinte a fost desemnat Silviu Hurduzeu, preşedinte Consiliul Judeţean Caraş-Severin.

„Am fost onorat să fiu ales preşedinte şi cred că cea mai importantă hotărâre pe care am luat-o astăzi a fost aceea de a stabili priorităţile de finanţare din fonduri europene a infrastructurii de drumuri judeţene. Am schimbat ca prioritate Centura de Sud a Aradului, care leagă Aradul de Vladimirescu. Ea era trecută pe lista de rezerve şi am trecut-o pe locul doi ca prioritate, iar pe primul loc rămâne drumul Arad-Buteni, o problemă mai veche a noastră, care sperăm ca de anul viitor să primească finanţare.

Cea de-a treia prioritate în ceea ce priveşte infrastructura rutieră o reprezintă drumul care face legătura cu judeţul Timiş, Arad-Nădlac, peste podul de la Pecica, prin Sâmpetru, spre localitatea Gelu.

În ceea ce priveşte cea de-a doua finanţare pentru care Aradul este eligibil, iar Consiliul Judeţean poate  depune proiecte, se referă la cetăţile de la Şiria şi de la Lipova. Miercuri, în şedinţa de Consiliu Judeţean, vom vota trecerea din proprietatea Consiliului Local Şiria în cea a Consiliului Judeţean Arad a cetăţii de la Şiria şi începem să lucrăm la documentaţia tehnică în vederea depunerii acestui proiect. O cetate poate primi 5 milioane de euro, o sumă importantă, cu ajutorul căreia putem reintroduce în circuitul turistic al judeţului acest obiectiv”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

În cadrul acestei ședințe membrilor CDR Vest le-au fost prezentate stadiile implementării Programului Operațional Regional (POR) 2007 – 2013, respectiv a Programului Operațional Regional 2014 – 2020, precum și mecanismul de evaluare a proiectelor depuse spre finanțare în cadrul POR 2014-2020.

Aceste două programe operaționale sunt gestionate de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest) la nivelul Regiunii Vest în calitate de Organism Intermediar.

„Suma pentru actualul program de finanţare 2014-2020 este cu 70% mai mare decât suma care a fost pe componenta trecută a programului din perioada 2007-2013. Proiectele pot fi depuse pe şase componente, începând deja cu luna aprilie şi inclusiv pe zona de microintreprinderi componenta este încă deschisă”, a spus Sorin Maxim, director ADR Vest.

De asemenea, membrii CDR Vest au fost informați cu privire la activitatea Asociației Agențiilor pentru Dezvoltare Regională din România (ROREG) – a cărei președinție este asigurată de Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest începând cu luna aprilie a anului 2015, dar și referitor la cele două proiecte ale Regiunii Vest care au obținut finanțare în cadrul programului Interreg Europe – proiectul iEER – Sprijinirea antreprenoriatului în rândul tinerilor prin politici la nivel regional și proiectul NICHE – Dezvoltarea de lanțuri valorice inovative în sectorul agroalimentar. ADR Vest a prezentat membrilor CDR Vest rețeaua Enterprise Europe (EEN), evoluția acesteia în Regiunea Vest și rezultatele obținute prin intermediul ei în Regiunea Vest.

ADR Vest a supus aprobării membrilor CDR Vest următoarele documente: rapoartele de activitate ale ADR Vest și CDR Vest pentru anul 2015, rapoartele de activitate ale ADR Vest și CDR Vest pentru primul semestru al anului 2016, Strategia Regională de Specializare Inteligentă a Regiunii Vest pentru perioada 2014-2020. De asemenea, ADR Vest supus aprobării membrilor CDR Vest lista cu reprezentanții Regiunii Vest în cadrul Comitetului de Monitorizare al POR 2014-2020.

***

Consiliul pentru Dezvoltare Regională Vest este alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene şi din câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii. Acest consiliu alege un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ.

Aceste funcţii sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Consiliul Judeţean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *