Ziarul electronic al arădenilor

ITM Arad: 22 de angajatori, sancționați pentru că nu au eliberat adeverințe de vechime

Odată cu trecerea la evidenţierea electronică a vechimii în muncă, s-a instituit în sarcina fiecărui angajator obligativitatea de a înfiinţa şi un registru general de evidenţă a salariaţilor (01.08.2011). Însă, pe lângă această obligaţie, potrivit prevederilor Codului Muncii (art. 34 alin. 5 din Legea 53/2003), la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat să elibereze un document care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă, în meserie şi în specialitate.

De asemenea, potrivit art. 8 alin 3 din HG 500/2011 privind registrul general de evidenţă a salariaţilor, la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia copii ale documentelor existente în dosarul personal/profesional. Articolul 8 alin. 4^2 prevede că la solicitarea scrisă a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligaţi să îi elibereze acestuia un extras din registrul privat/public, datat şi certificat pentru conformitate, sau o adeverinţă care să ateste activitatea desfăşurată de acesta, durata activităţii, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, astfel cum rezultă din registrul privat/public şi din dosarul personal/profesional, în termen de cel mult 15 zile de la data solicitării.

Cu toate acestea, unii angajatori refuză să elibereze salariaţilor sau foştilor salariaţi certificate din Revisal (adeverinţe de vechime), caz în care aceştia apelează la ITM Arad în vederea obţinerii acestor adeverinţe.

Aşa cum am amintit în repetate rânduri, spre deosebire de situaţia în care adeverinţa de vechime se solicită de la angajator/fost angajator şi cea în care se solicită de la ITM Arad există diferenţă, în sensul că, potrivit Ordinului 826/2014 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestărilor de servicii efectuate în domeniile de activitate ale Inspecţiei Muncii, ITM Arad percepe o taxă de eliberare de 20 de lei, pe când angajatorii au obligaţia de a elibera, gratuit, adeverinţa de vechime.

Pe această cale, recomandăm cetăţenilor de a solicita, în scris, angajatorilor sau foştilor angajatori, adeverinţa de vechime, iar în situaţia în care aceştia refuză au posibilitatea de a reclama agenţii economici de rea-credinţă, la sediul ITM Arad, situat pe strada Episcopiei, nr. 11 – 13, camera 1, parter.

Astfel, în primele patru luni ale acestui an s-au înregistrat la ITM Arad un număr de 345 de solicitări de acest gen, iar în perioada similară a anului trecut un număr de 324 de astfel de solicitări.

Facem din nou menţiunea că încălcarea de către agenţii economici a prevederilor legale antemenţionate constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 lei la 1.000 lei, inspectorii de muncă aplicând, de la începutul anului și până în prezent un număr de 22 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 16.900 lei.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de ITM Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.