IPS Timotei, arhiepiscopul Aradului, a împlinit 78 de ani

Publicat de actualitati-arad in 04 Jun, 2014 | Parerea ta

timoteiArhiepiscopul Aradului, IPS Timotei, a împlinit, miercuri, vârsta de 78 de ani, ocazie cu care a fost felicitat de oficialitățile locale și județene, reprezentanți ai unor instituții, preoți și credincioși.

În sala de festivităţi a reşedinţei arhiepiscopale au fost prezenți, miercuri, reprezentanţii Prefecturii, Consiliului Judeţean Arad, Primăriei municipiului, Inspectoratului de Poliție al județului, Jandarmeriei, Armatei, școlilor teologice şi a universităţilor locale, care au onorat acest moment festiv şi l-au felicitat pe arhipăstorul eparhiei arădene.

În numele clerului şi credincioşilor eparhiei, părintele dr. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, a elogiat personalitatea IPS Timotei.

„Noi toţi suntem mai tineri decât IPS Voastră, suntem formaţi de IPS Voastră, ca şi dascăl, părinte şi arhipăstor al nostru şi, astfel, avem datoria să vă ascultăm sfaturile înţelepte, pentru că noi suntem azi pe o cărare pe care IPS Voastră aţi trecut în urmă cu mulţi ani. Cu siguranţă am putea acum să amintim multe calităţi cu care v-a înzestrat Dumnezeu, însă, mă voi opri doar la una singură: înţelepciunea“, a spus părintele dr. Iustin Popovici.

La rândul său, IPS Timotei a mulţumit, în primul rând, Părintelui ceresc pentru anii dăruiţi, cu tot ceea ce a realizat spre binele Bisericii străbune şi celor prezenţi pentru sentimentele şi bunele urări exprimate.

IPS Timotei s-a născut la 4 iunie 1936, la Timişoara. A fost hirotonit diacon necasătorit, la 22 octombrie 1961, apoi preot, la 10 martie 1968, iar la 24 iunie 1969 a fost tuns în monahism la Mănastirea Hodoş Bodrog, sub numele de Timotei.

La 6 decembrie 1970, în urma aprobării Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost hirotesit arhimandrit.

În 1984, după trecerea la cele veşnice a episcopului Visarion Aştileanu al Aradului, membrii Colegiul Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, convocaţi pentru ziua de 30 septembrie 1984, au ales în unanimitate pe PS dr. Timotei Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului, ca episcop al Aradului.

Instalarea a avut loc în ziua de 2 decembrie 1984, în biserica episcopală din Arad.

Cu prilejul împlinirii a doua decenii de activitate ierarhică la Arad, în ziua de 23 noiembrie 2004 i-a fost decernat titlul de Cetățean de Onoare al oraşului Arad.

În ziua de 28 noiembrie 2009 a avut loc ceremonia de ridicare în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Aradului și de ridicare în rang de arhiepiscop a PS dr. Timotei Seviciu.

timotei2timotei1

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare