Ioțcu: „Bugetul județului acoperă aproape toate investițiile“

Publicat de actualitati-arad in 27 Mar, 2013 | Parerea ta

OLYMPUS DIGITAL CAMERABugetul județului Arad va fi destinat, în acest an, investițiilor, cu precădere în infrastructura rutieră și în sănătate, a spus președintele Consiliului Județean, Nicolae Ioțcu, aceasta adăugând că 2013 va fi „un an foarte greu“.

Consilierii judeţeni au aprobat, miercuri, proiectul privind Bugetul de venituri și cheltuieli al Consiliului Judeţean şi al instituţiilor subordonate pentru anul 2013.

„Şi în acest an, am elaborat din nou un buget destinat în mod clar investiţiilor, atât în domeniul sănătăţii, cât şi în infrastructură. Dar, am avut în vedere şi alocarea unor sume semnificative pentru finanţarea unor proiecte şi programe noi în activitatea culturală. Va fi un an foarte greu, deoarece este vârf de plată la tot ceea ce înseamnă proiecte europene. Cu toate acestea, capacitatea financiară din acest an a judeţului acoperă aproape toate investiţiile pe care am dorit să le începem şi mai ales să le continuăm pe cele începute”, a spus Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Din bugetul de 250.536.000 lei, Consiliul Județean a alocat 84.884.000 lei pentru investiţii în infrastructură şi sănătate. Din acești bani, pentru continuarea lucrărilor de modernizare la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, dar şi pentru începerea altor investiţii, a fost repartizată suma de 9.045.000 lei.

Ioțcu a spus că, la capitolul sănătate, principalele obiective sunt continuarea reabilitărilor a mai multor secţii la Spitalul Clinic Judeţean. Pentru aceste investiții o parte din bani au fost alocați, iar alte sume urmează să fie alocate în perioada imediat următoare.

Președintele CJ Arad a menționat că anul acesta se va lucra la noua Secție TBC, din Grădiște, la extinderea Unității Primire-Urgențe de la Spitalul Județean, dar și pentru amenajarea curţii interioare a acestui spital.

De asemenea, administrația județeană și-a propus să finalizeze proiectul tehnic pentru Secţia Obstetrică şi Ginecologie, care va funcționa pe strada Vicenţiu Babeş. Ioțcu a mai amintit că se lucrează la un proiect pentru amenajarea unei Secţii de Boli Infecţioase, în condițiile în care cea actuală funcţionează într-o clădire veche şi retrocedată.

„Aşteptăm din partea Ministerului Sănătăţii să aloce bani judeţului Arad pentru sistemul de sănătate, ţinând cont de sumele pe care le alocă judeţul spitalului în momentul de faţă”, a afirmat Nicolae Ioţcu.

În privința investițiilor în infrastructura rutieră, președintele Consiliului Județean Arad a spus că se vor continua lucrările începute, urmând să fie introduse și proiecte noi. Printre proiectele noi se numără reabilitarea drumului Șeitin-Semlac.

Alte două drumuri județene, Dorobanți-Macea și Variaș-Iratoș, vor fi realizate cu fonduri europene, cofinanțările fiind aprobate de Consiliul Județean.

Tot în acest an, o finanţare în valoarea de 5 milioane lei va merge spre reabilitarea drumului judeţean Lipova-Birchiş, lucrare care a început anul trecut şi care este contractată pe o perioadă de trei ani.

Nicolae Ioțcu a mai spus că va încerca să găsească bani pentru drumurile care urmau să fie modernizate prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, care a fost sistat de Guvern.

„Din cauza transferului forţat a drumurilor din PNDI către administraţiile publice locale şi judeţene, Consiliul Judeţean va identifica resurse în perioada următoare. Dar, aceste drumuri, încă, sunt în proprietatea Ministerului. Există doar un document în care ni se spune că vor fi transmise. Nu avem termen pentru protocolul de predare-primire. Noi vom reevalua proiectele tehnice, care au fost contractate de Ministerul Dezvoltării, vom aproba indicatorii tehnico-economici, după care vom demara procedurile de desemnare a constructorilor. Este un efort substanţial, pe care judeţul îl va face din resursă proprie şi atrasă din împrumuturile existente. Nu vom face alte împrumuturi. Este nedrept ceea ce face Guvernul în momentul de faţă, din lipsa resurselor bugetare”, a mai afirmat Nicolae Ioţcu.

La elaborarea bugetului judeţului pentru acest an s-a avut în vedere şi alocarea unor sume pentru finanţarea unor proiecte şi programe noi în activitatea culturală. Astfel, Centrul Cultural Judeţean a primit bani care îi permite să continue proiectele demarate şi, totodată, să deruleze programe noi.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare