Ziarul electronic al arădenilor

Iohannis: „Se poate ajunge la alegeri anticipate dacă trecem printr-o criză profundă“

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că soluţia alegerilor anticipate este posibilă în cazul unei crize profunde, ceea ce el nu îşi doreşte, însă ele nu pot fi excluse ca variantă, totul depinzând de votul din Parlament pentru numirea unui nou Guvern.

Întrebat despre posibilitatea alegerilor anticipate, aşa cum cer unele partide, Iohannis a afirmat că ele sunt o soluţie de criză, la care nu îşi doreşte să se ajungă.

„Alegerile anticipate sunt o soluţie prevăzută de Constituţie, dar, sigur, pentru a ajunge la alegeri anticipate trebuie să intrăm mai întâi într-o criză profundă, şi eu în niciun caz nu îmi doresc aşa ceva. Dar, sigur, ele nu pot fi niciodată excluse şi, în fond, aici depinde foarte mult de voturile din Parlament“, a spus preşedintele.

Potrivit Constituţiei, la alegeri anticipate se poate ajunge doar prin dizolvarea Parlamentului, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.

Dizolvarea se face prin decizie a preşedintelui, după consultarea şefilor Parlamentului.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.