Ziarul electronic al arădenilor

Invitație la drumeție pe traseul turistic montan Brazii – Vârful Pleșu

Judeţul Arad este considerat unul dintre cele mai frumoase din România, prin varietatea formelor de relief, prin diversitatea florei şi a faunei, dar şi prin ospitalitatea recunoscută a localnicilor.

Însă, deseori, zestrea naturală a judeţului nostru nu este suficient cunoscută, nici măcar de arădeni.

Consiliul Judeţean, împreună cu Serviciul Public Judeţean Salvamont-Salvaspeo Arad vă lansează o nouă provocare turistică, de drumeţie, şi vă invită să (re)descoperiţi frumuseţile naturale din zona Brazii.

Traseul turistic: Brazii – Vârful Pleșu

Masivul montan: Zărand

Marcaj: Punct roșu

Lungime: 12,9 km

Timp de mers: cca. 4,5 h

Diferența de nivel: cca. 650 m, coborâre: cca. 130 m

Grad de dificultate: Mic, necesită o pregătire fizică moderată, efort susținut doar pe unele porțiuni ale traseului

Sezonalitate: Tot timpul anului

Nivel de echipare necesar: Echipament de drumeţie de complexitate medie (încălțăminte sport, bocanci sau ghete cu talpă aderentă, pelerină de ploaie, rucsac, telefon mobil, rezerve de hrană și apă)

Posibilități de recreere: Drumeție, ciclism montan

Obiective pe traseu: Biserica de lemn sec. XVIII „Sfântul Mucenic Dimitrie“, Vârful Pleșu

Acces în zonă: Din Arad pe ruta Șiria – Buteni – Gurahonț – Brazii, cca. 96 km. sau pe ruta Arad – Lipova – Julița – Brazii, cca. 115 km.

Descrierea detaliată a traseului:

Traseul turistic Brazii – Vârful Pleșu (marcaj punct roșu), cu o lungime de circa 12,9 km, pornește de la intersecția DJ 708 cu drumul spre localitatea Brazii. Din centrul comunei, din dreptul Primăriei Brazii și a Centrului Local de Informare Turistică, traseul cotește la dreapta și după circa 300 m părăsește drumul asfaltat spre stânga, urmând un drum agricol pietruit pe o distanță de circa 1 km până la intersecția cu drumul asfaltat din satul Iacobini.

Din Iacobini traseul continuă la dreapta, traversează podul, ca la ieșirea din localitate spre DJ 708, din dreptul unei troițe, să urmeze pe o distanță de circa 1,9 km. un drum agricol pietruit, paralel cu Valea Sedișorului, până la intersecția DJ708 cu drumul spre satul Buceava-Șoimuș.

Din Buceava-Șoimuș traseul continuă spre stânga pe drumul din sat circa 1,8 km până la un loc de popas, unde se află și un izvor. După locul de popas, în stânga este intersectat drumul care urcă la stânga spre Biserica de lemn sec.XVIII „Sfântul Mucenic Dimitrie”.

Mai departe traseul turistic urmeză drumul, traversează satul Buceava-Șoimuș și la ieșirea din localitate părăsește drumul asfaltat, continuând culme pe un drum de exploatare, care urcă spre Vârful Fântâna lui Șarpe (719 m), vârf pe care-l ocolește prin partea stânga.

Traseul trece pe lângă câteva stâne și un izvor localizat sub Vârful Fântâna lui Șarpe, după care continuă înainte pe drum până în dreptul unei poieni. Din acest punct traseul părăsește drumul care continuă să coboare spre prin vale satul Buceava-Șoimuș, traversează poiana spre stânga, după care continuă să urce prin pădure până la intersecția cu Creasta Principală a Munților Zărand. Din Creasta Principală traseul urmează linia crestei spre dreapta încă circa 500 m până pe Vârful Pleșu (726m).

ATENȚIONARE! Din cauza condițiilor meteo sau a exploatărilor forestiere, unele trasee sau porțiuni din traseele turistice pot deveni impracticabile pentru parcurgerea acestora, în special cu bicicletele.

Traseul turistic Brazii – Vârful Pleșu a fost amenajat de Serviciul Public Judetean Salvamont-Salvaspeo Arad cu sprijinul Primăriei Brazii în cursul anului 2016.

Precizăm că toate traseele turistice din zona stațiunii Moneasa, Munții Codru-Moma, puternic afectate de urmările furtunii violente din după-masa zilei de 17 septembrie 2017, cât și sectorul cuprins între Vf. Diedovița și Vf. Livorscu (Creasta Principală a Munților Zarand) de pe traseul turistic Șoimoș – Cetatea Șoimoș – Creasta Șoimoșului – Creasta Principală – Căsoaia (marcaj bandă albastră), rămân în continuare închise.

Salvamont Arad recomandă turiștilor să nu planifice drumeții pe traseele turistice închise, riscul de accidentare sau rătăcire fiind crescut. De asemenea recomandăm prudență și o planificare atentă a drumețiilor pe toate traseele turistice din județ deoarece există posibilitatea de a întâlni arbori căzuți, ceea ce duce la prelungirea timpului normal de parcurgere a traseelor.

Reamintim turiștilor că, în cazul în care întâmpină dificultăți, pot apela Dispeceratul Național Salvamont la numărul 0725.826.668 sau numărul unic de urgență 112, pentru a solicita ajutor.

Vă dorim să aveți parte de drumeții cât mai plăcute!

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Consiliul Județean Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.