INSCOP: Problemele de la secţiile din diaspora au influenţat prezenţa la vot

Publicat de actualitati-arad in 08 Dec, 2014 | Parerea ta

votareProblemele apărute la votul din diaspora au influenţat atât prezenţa, cât şi opţiunea de vot în turul al II-lea al alegerilor prezidenţiale, arată un sondaj realizat de Inscop Research.

Din totalul populaţiei care declară că s-a prezentat la vot, 26,8% susţin că problemele apărute la secţiile de votare din străinătate i-au determinat în mare măsură să meargă la urne, 9,8% spun că au fost determinaţi să se prezinte la vot doar în mică măsură de aceste evenimente, în timp ce 52,3% spun că problemele de la secţiile de vot din străinătate nu au contribuit deloc la decizia lor de a veni la vot.

În ceea ce priveşte opţiunea de vot, din totalul populaţiei care declară că s-a prezentat la vot, 22,5% spun că opţiunea lor politică a fost determinată în mare măsură de votul din străinătate, 20,1% arată că opţiunea lor a fost determinată în mică măsură de aceste probleme, în timp ce 55,9% spun că aceste situaţii nu au contribuit deloc la opţiunea lor de vot.

„Rezultatele cercetării sunt clare şi confirmă prin date sociologice explicaţiile intuitive curente ale votului din 16 noiembrie. Problemele apărute la secţiile de vot din străinătate au influenţat decisiv atât prezenţa mult mai mare – care a fost factorul principal al rezultatului spectaculos – cât şi opţiunile de vot. Practic, comportamentul unui sfert din masa electorală din ţară a fost schimbat de disfuncţionalităţile organizatorice ale votului din diaspora“, precizează Remus Ştefureac, director Inscop.

Totodată, conform aceluiaşi sondaj, 85,2% dintre români declară că au votat pe 16 noiembrie, 13,5% nu s-au prezentat la vot, iar 1,3% nu răspund la această întrebare.

„Barometrul Inscop – Adevărul despre România“ a fost realizat de Inscop Research la comanda „Adevărul“, în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie 2014. Volumul eşantionului a fost de 1.076 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare