Ziarul electronic al arădenilor

Înghesuială la mâncare, la Festivalul Cătlanelor

catlane 2015GALERIE FOTO Mii de porţii de mâncare, printre care tocănițe, gulaşuri, ciorbe, au fost preparate şi servite, duminică, la Festivalul Cătlanelor, organizat la Ștrandul Neptun, în cadrul manifestărilor dedicate Zilele Aradului.

Cei care au mers la acest eveniment s-au aşezat la rânduri cu două şi chiar trei ore înainte ca bucătarii să-și termine treaba, pentru o porție de mâncare.

La ediţia din acest an a festivalului, la cele 32 de cătlane puse la dispoziţie de organizatori, au fost preparate diverse tocăniţe, iahnii şi mâncăruri pe bază de peşte.

„S-au preparat aproximativ 4.000 de porţii de tocăniţe şi gulaşuri. Fiecare echipaj care a preparat mâncare şi-a adus atât ingredientele, cât şi condimentele proprii, pe care le-a folosit la prepararea mâncărurilor”, a spus Ramona Creţu, director adjunct al Centrului Municipal de Cultură Arad, unul dintre organizatorii Festivalului Cătlanelor.

Printre cei care au preparat diverse mâncăruri la festival au fost cei de la primăriile Arad, Zerind, Pecica, medicii de la Patronatul Medicilor de Familie, reprezentanții unor asociații și fundații, dar și bucătari din Ungaria, din localitatea Elek.

Echipajul Primăriei Elek a fost însoţit de Pluhar Laszlo, primarul localităţii, iar pentru gătit au adus un bucătar renumit în Ungaria, Barna Janos.

Cei de la Elek au preparat o tocăniţă tradiţională maghiară din carne de porc, afumătură şi cârnaţi cu paste. Aceştia au oferit pentru degustare şi murături preparate după reţete tradiţionale, castraveţi cu mărar şi ardei umpluţi cu varză.

Membrii Asociaţiei „Port Arthur” din Aradul Nou au pregătit la acest festival o ciorbă din şase feluri de peşte.

„Am folosit somn, caras, crap, novac, amur şi scobar şi multe condimente. A devenit o tradiţie ca în fiecare an, la festival să preparăm ciorbă de peşte”, a spus Ionel Costin, unul dintre reprezentanţii asociaţiei.

La această ediţiei a Festivalului Cătlanelor, reprezentanţii Asociaţiei „Arad – Capitală Culturală Europeană“ au preparat o tocăniţă ardelenească.

„Cătlane sociale”, oferite de Primărie

Reprezentanţii Direcţiei de Dezvoltare şi Asistenţă Socială Arad au preparat mancare în patru cătlane „sociale”, dintre care trei au fost cu fasole cu ciolan şi unul cu tocăniţă de porc.

La prepararea mâncărurilor, bucătarii de la cantina municipal au fost ajutaţi de tinerii care locuinesc în căminul social din Alfa.

Cele aproximativ 500 de porţii de mâncare au fost servite persoanelor defavorizate, tineriilor de la căminul social din Alfa şi bătrânilor de la Centrului de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice de pe Calea Bodrogului.

Cozi la cătlane

La standul Primăriei Elek din Ungaria s-au format primele și cele mai lungi cozi. Oamenii au stat la rând câteva ore, iar în momentul în care organizatorii au anunţat că mâncarea poate fi servită, au devenit agitaţi şi au început să se înghesuie şi să se împingă, temându-se că nu vor primi mâncare.

Până când s-au împărţit porțiile de mâncare cei aflați la rânduri au fost supravegheați de jandarmi.

Cătlanele au fost golite foarte repede, mai ales că unii dintre cei prezenți la ștrand și-au adus de acasă castroane, oale şi alte recipiente, pentru a-şi lua cât mai multă mâncare şi pentru acasă.

Preţul unei porţii de mâncare a fost de 4 lei, fondurile obţinute urmând să fie donate instituţiilor de protecţie socială.

text&foto: actualitati-arad.ro

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.