Ziarul electronic al arădenilor

Încrederea în economia României a scăzut

ecoÎncrederea în economia României a scăzut în primul trimestru al anului, faţă de ultimele trei luni din 2015, înregistrând primul declin trimestrial după 2013, în pofida redresării care a avut loc în martie, potrivit datelor Comisiei Europene.

Indicele ESI (Economic Sentiment Indicator), calculat de Comisia Europeană, a încheiat primul trimestru la 102,8 puncte, fiind în declin cu 1,1 puncte comparativ cu sfârşitul anului 2015.

Toate componentele indicelui au avut un impact negativ asupra acestuia, cel mai probabil din cauza îngrijorărilor legate de perspectivele economiei globale, la începutul anului, potrivit unei note a analiştilor ING.

Aceştia consideră că temerile s-au atenuat în ultima perioadă, astfel că încrederea ar trebui să îşi revină, dacă actualele tendinţe se vor menţine.

„În acest moment nu vedem pericole iminente pentru estimarea noastră de creştere a economiei României în 2016, de 4,2%, în timp ce scăderea indicelui de încredere sugerează că riscurile pe termen scurt sunt mai degrabă de încetinire, nu de săcdere. Aceste presiuni externe ar trebui să fie compensate de creşterea alimentată de consum, pe fondul majorării salariilor şi accelerării creditării”, se arată în nota ING.

Analiştii ING consideră că, având în vedere creşterea economică susţinută puternic de consum, ar dura ceva timp, cel puţin două trimestre, până când o înrăutăţire semnificativă a perspectivelor externe să aibă impact asupra activităţilor economice interne.

În aceste condiţii, ING a menţinut estimarea unei creşteri economice a României în primul trimestru de 3,8% în termeni anuali.

sursa: news.ro

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.