Ziarul electronic al arădenilor

Incendiu la casa unuia dintre corifeii Marii Uniri

Un incendiu s-a declanșat, în noaptea de duminică spre luni, la casa din Arad care i-a aparținut lui Ștefan Cicio Pop, unul dintre corifeii Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Incendiul a fost anunțat duminică, în jurul orei 23.00, la clădirea situată în municipiu, pe strada Ștefan Cicio Pop, încadrată în clasa monumentelor istorice şi locuită de o persoană fizică.

„La intervenţie s-au deplasat două echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Arad, unul de stingere şi unul de căutare salvare. Incendiul se manifesta într-o încăpere a locuinţei cu flacără şi degajări mari de fum existând pericolul de generalizare şi propagare la restul construcţiei“, se arată într-o informare a ISU Arad.

Conform sursei citate, s-a reuşit stingerea focului după aproximativ 30 minute de intervenţie, cele două echipaje reuşind lichidarea incendiului în limitele găsite şi salvarea construcţiei.

În incendiu au ars bunurile din interiorul camerei şi s-au degradat pereţi de la fum.

„Cauza probabilă a incendiului a fost «conductor sau cablu electric defect sau neizolat corespunzător»“, se mai menționează în informarea ISU Arad.

Casa situată pe strada Ștefan Cicio Pop a fost, în toamna anului 1918, sediul guvernului Transilvaniei, a Consiliului Naţional Român Central.

În această casă a avut loc întrunirea Consiliului Naţional Român Central, ocazie cu care s-a stabilit data şi locul în care va avea loc Marea Unire.

În prezent, imobilul este într-o stare avansată de degradare, atât în interior, cât şi în exterior.

Share Button

comentarii

One Comment

  • Francisc VISKY

    Desigur că şi incendiile apar atunci când sunt oportune… mai ales în asemenea situaţii în care la anul… casa trebuie să fie restaurată corespunzător de cei care se bucură acum… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.