Ziarul electronic al arădenilor

Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei aniversează 31 de ani de arhierie la Arad

20151202_120752Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, aniversează 31 de ani de la instalarea ca episcop la Arad.

Încă din 1984, în fiecare an, la data de 2 decembrie, Permanenţa Centrului Eparhial, clericii şi credincioşii arădeni, oficialităţile locale şi reprezentanţii învăţământului arădean, sărbătoresc cu multă bucurie pe Chiriarhul lor, mai precis înscăunarea sa ca episcop al Aradului.

După trecerea la cele veşnice a episcopului Visarion Aştileanu, membrii Colegiul Electoral Bisericesc, împreună cu membrii Adunării eparhiale a Episcopiei Aradului, convocaţi pentru ziua de 30 septembrie 1984, au ales în unanimitate pe Preasfinţitul dr. Timotei Lugojanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei şi Caransebeşului ca episcop al Aradului. Instalarea a avut loc în 2 decembrie 1984, în Catedrala Veche din Arad, în prezenţa mitropolitului Antonie Plămădeală al Ardealului, I.P.S. Sa dr. Nicolae al Banatului, episcopului Vasile al Oradiei, episcopului Emilian de Alba Iulia şi arhiereului-vicar Gherasim Hunedoreanul al Aradului.

De atunci şi până azi, timp de 31 de ani, activitatea Înaltpreasfinţiei Sale, la Arad, se desfăşoară pe mai multe planuri, după cum ar fi: construcţia a zeci de biserici noi; restaurarea a sute de biserici, unele monumente istorice; ridicarea noii Catedrale Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din centrul Aradului; reînfiinţarea după 1990 a unor mănăstiri, unele în Hunedoara; organizarea învăţământului teologic arădean; participarea la numeroase conferinţe teologice şi ecumenice, în ţară şi peste hotare ş.a.

La 28 noiembrie s-au împlinit 6 ani de la istorica zi a ridicării la rang de Arhiepiscopie a Eparhiei arădene, în prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi a membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. La acea dată Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad a îmbrăcat straie de sărbătoare, pregătindu-se să îl primească pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop dr. Timotei, în noua sa demnitate.

În numele Permanenţei Consiliului eparhial şi al ostenitorilor de la Centrul eparhial, al părinţilor protopopi, al părinţilor profesori şi al tuturor cadrelor didactice de la şcolile teologice ale eparhiei, al clerului din Arhiepiscopia Aradului şi al profesorilor de religie, al bunilor credincioşi, Preacucernicul Părinte Octavian-Mihai Blaj, consilier economic la Arhiepiscopia Aradului, după ce a prezentat prin cuvinte emoţionante activitatea şi deosebita purtare de grijă faţă de întreaga eparhie, i-a transmis Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei urări de ani mulţi şi binecuvântaţi de Dumnezeu cu ocrotire de sănătate, împlinirea tuturor rugăciunilor celor către mântuire, revărsare de milostenie şi îndurări divine, putere de muncă şi alese bucurii în slujba Bisericii şi neamului, spre propăşirea Eparhiei arădene.

Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit tuturor oficilităţilor locale şi judeţene, clericilor şi credincioşilor pentru toată dragostea arătă de-a lungul vremii şi a evocat evenimentele bisericeşti şi naţionale din această perioadă.

Protos. Iustin Popovici

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.