Ziarul electronic al arădenilor

Igaș: „Mănăstirea Bezdin trebuie restaurată cât mai urgent”

Senatorul arădean Constantin Traian Igaș i-a solicitat ministrului Culturii informații referitoare la Programul Național de Restaurare aprobat recent și posibilitatea finanțării unor lucrări de conservare și scoatere din pericol a Mănăstirii Bezdin, monument de arhitectură de interes național.

„În ultimii doi ani am organizat expediții cu bicicletele la Mănastirea Bezdin, una dintre puținele mănăstiri ortodoxe sârbe din România ce se mai păstrează încă. Acest monument de interes național este unicat în România și are nevoie urgentă de restaurare. La ultima vizită, desfășurată zilele acestea, am observat că lucrurile s-au înrăutățit, atât în exterior, cât și în interior, mai ales la partea de pictură”, declară senatorul Constantin Traian Igaș.

Ministerul Culturii a aprobat recent Programul Național de Restaurare, program care vizează finanțarea cu prioritate a lucrărilor de conservare și de scoatere din pericol a monumentelor istorice clasate în Lista Monumentelor Istorice.

„Mănăstirea Bezdin se află în zona Parcului Natural Lunca Mureșului, încadrată în Lista Monumentelor Istorice la categoria monumente de arhitectură. Programul a fost aprobat acum o lună dar nu știm ce obiective sunt incluse la finanțare anul acesta. I-am solicitat ministrului culturii să îmi spună dacă pe această listă a fost introdusă și Mănăstirea Bezdin, iar, dacă nu, care sunt pașii pentru ca acest monument să se regăsească în cadrul Programului, cu bugetare începând de anul acesta.

Consider că este necesar ca noi, arădenii, să ne interesăm de tot ce este patrimoniu cultural în Arad și să încercăm să ajutăm la conservarea și restaurarea acestuia”, declară senatorul arădean Constantin Traian Igaș.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul parlamentar al senatorului Constantin Traian Igaș. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.