Ziarul electronic al arădenilor

Hoţia şi beţia, nu ştiu cine le va elimina din România!

În ultimul timp, citim sau vedem tot mai des în ziare, la TV şi la posturile de radio, cum că unul sau altul din oamenii din judeţele vestului României sau ai judeţului Arad sunt prinşi de către Poliţie şi Poliţia de Frontieră cu camioanele pline de lemne, faianţă sau diferite alte produse sau mărfuri, fără acte sau cu acte care nu sunt legale, sunt expirate, lemne pe care le duc la vânzare sau încearcă să le scoată din ţară şi să le ducă la vecinii unguri sau mai încolo pentru vânzare.

Şi asta se întâmplă de ani de zile, ziua în amiaza mare! Din păcate însă, acest lucru nu îl fac firmele legale ci „cărăuşii” ilegali sau „bişniţarii” de lemne, faianţă şi de tot felul de mărfuri, care în cele mai multe cazuri nu pot prezenta acte legale de provenienţă a lemnelor, asta însemnând că lemnele sunt furate tocmai pentru că unele persoane vor să se îmbogăţească repede şi fără un efort prea mare. Spun furate pentru că un proprietar de pădure nu-şi permite să facă aşa ceva, el ştiind foarte bine că tăind copacii şi despădurind locul pot afecta ecosistemul, mediul şi poate crea singur diferitele alunecări de teren despre care tot auzim.

Ce e totuşi interesant, este faptul că doar unele poliţii sau poliţişti îi „găsesc” sau îi descoperă pe aceşti „cărăuşi clandestini”. Printre acestea se numără poliţiile din Chişineu Criş, Nădlac, Lipova, Arad, uneori şi Pecica iar unele poliţii („rarităţi”) de pe Valea Mureşului se fac „că nu văd nimic”, cu toate că pe Valea Mureşului este cel „mai mare vad cu lemne” şi faianţă (dar au fost arestaţi şi mulţi poliţişti şpăgari care îşi aşteaptă acum sentinţa).

Abia acum realizez faptul că în zona aceea era prea „multă linişte” şi probabil din această cauză hoţii făceau ce vroiau sub „oblăduirea” oamenilor legii. Nu le era frică nici de controale, nici de camera ascunsă şi nici de prezenţa ex-ministrul Igaş care era din oraşul Pecica şi în fiecare week-end era acasă cu familia. Toată lumea îşi vedea de treabă şi bogăţiile personale creşteau şi înfloreau.

Am impresia că şi legile sau amenzile sunt prea blânde faţă de acţiunile „criminale” ale acestor hoţi de lemne, faianţă sau alte produse şi nici societatea prin organele de poliţie sau de mediu nu iau cele mai „dure” măsuri pentru eradicarea pentru totdeauna a acestui fenomen, „furtul de lemne”, atât de dăunător mediului înconjurător. Poliţia din oraşul Nădlac împreună cu Poliţia de Frontieră depistează mereu asemenea camioane cu lemne sau alte produse care „se îndreaptă” spre frontieră sau intră în ţară, însă măsurile legale pe care le pot lua sunt prea blânde pentru a putea stopa fenomenul. Şi vorba românului: „Cu o floare nu se face primăvară”, dar nici o poliţie, cât ar fi ea de competentă, „nu poate face faţă singură la atâtea hoţii”.

Domnilor parlamentari, domnilor guvernanţi şi politicieni, a venit timpul să puneţi capăt furtului de orice fel şi vânzării bogăţiilor ţării noastre precum lemnele, apa, bogăţiile subsolului sau ale solului către străini, mai ales când acestea ne lipsesc sau sunt foarte scumpe şi pentru români!  Faceţi ca de bogăţiile ţării să se bucure poporul român şi nu mai vindeţi (licit sau ilicit) bogăţiile noastre străinilor mult mai ieftin decât românilor (ca de exemplu şi apa potabilă etc)! Dacă mai mergem mult timp aşa vom ajunge ca nu peste mult timp să stăm la coadă şi să cumpărăm lemne, faianţă sau alte produse de la unguri sau de la alţii, dar la un preţ mult mai mare decât cel cu care noi le vindem acum!

Ce părere aveţi, e normal aşa sau se poate şi aşa ceva?

S-auzim numai de bine!

Gheorghe Suciu

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.