Greco-catolicii vor beatificarea Rafilei Găluţ din Bocsig

Publicat de actualitati-arad in 02 Jun, 2013 | Parerea ta

rafila galutRafila Găluţ, care a trăit în localitatea arădeană Bocsig, şi a fost supranumită „Fecioara din Bocsig”, ar putea fi beatificată de Biserica Catolică, pentru că a purtat stigmatele Mântuitorului, dar şi pentru viaţa plină de sfinţenie pe care a dus-o.

PS Alexandru Mesian, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Lugoj, nu exclude posibilitatea începerii unui proces de beatificare a Rafilei Găluţ.

PS Alexandru Mesian a publicat o carte despre fenomenul Rafila Găluţ şi nu exclude începerea unui proces la Congregaţia pentru Cauzele Sfinţilor de la Vatican, care să ducă la beatificarea acestei tinere.

„Prezenta lucrare este un început, o temă de cercetare, pentru a încerca să pătrundem «Planul Domnului», «Voinţa Domnului» şi ce aşteaptă El de la noi. Prin aceasta încercăm să răspundem şi dorinţelor credincioşilor noştri de a afla lucruri extraordinare din viaţa acestei fecioare din Bocsig, care a trăit 29 de ani, din care ultimii şapte ani a purtat periodic Rănile Domnului nostru Iisus Hristos. Încă de la început, dorim să facem menţiunea că Rafila Găluţ nu se evidenţiază numai strict prin stigmate, ci şi prin viaţa ei de sfinţenie, prin caritate, prin exemplul vieţii sale“, a afirmat PS Alexandru Mesian, citat de romanialiberă.ro.

Rafila Găluţ s-a născut la 8 februarie 1910, în localitatea Bocsig, din judeţul Arad. Ea era fiica lui Constantin Găluţ şi a Anei Zgerden. Pentru că sănătatea ei era foarte fragilă, preotul greco-catolic din localitate, Demetriu Nysztor, a botezat-o în 10 februarie 1910.

Rafila Găluţ a fost foarte apropiată de Biserică încă de mică. În anul 1931, ea ar fi vrut să devină călugăriţă în Congregaţia Surorii Maicii Domnului de la Blaj, prima congregaţie călugărească românească din Biserica Greco-Catolică. Însă superiorii acestei congregaţii călugăreşti au sfătuit-o pe Rafila Găluţ să renunţe, din cauza sănătăţii sale fragile.

Chiar dacă a rămas în afara monahiei, a continuat să ducă o viaţă plină de sfinţenie. În perioada 1932–1939, până la moarte, ea a fost binecuvântată cu stigmatele Mântuitorului. Cazul ei a fost investigat de mari personalităţi ale lumii clericale şi medicale. Inclusiv mari savanţi ai vremii sau preoţi trimişi de Vatican au vizitat-o pe Rafila Găluţ, pentru a cerceta acest fenomen.

Ierarhul care a cercetat pentru prima dată acest fenomen a fost episcopul eparhial al Lugojului, PS Alexandru Nicolescu, cel care avea să devină, din 1936, mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.

„Cazul a fost studiat şi de medici de specialitate, care au afirmat, după consultaţii îndelungate, că domeniul lor de investigare încetează, cazul fiind preluat de teologie, adică pe cale naturală nu se poate explica apariţia rănilor şi, de asemenea, după mai multe zile, închiderea lor în mod natural.

Pe baza rapoartelor primite de la preoţii care au studiat cazul Rafilei Găluţ şi a rezultatelor examenelor medicale, PS dr. Alexandru Nicolescu, episcopul Lugojului, a informat în mai multe rânduri Congregaţia pentru Bisericile Orientale din Roma şi s-au primit şi răspunsuri la această corespondenţă“, potrivit site-ului oficial al Bisericii Greco-Catolice, www.bru.ro.

În acest moment, există un singur român beatificat de Biserica Catolică. Este vorba de Ieremia Valahul, un călugăr capucin care a trăit în Evul Mediu.

În luna august, va fi beatificat un al doilea român, monseniorul Vladimir Ghika.

sursa: romanialibera.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare