Glad Varga: „Ariile protejate sunt simple depozite de materie primă pentru coaliţia PSD-ALDE”

Publicat de actualitati-arad in 28 Sep, 2017 | Parerea ta

Deputatul liberal Glad Varga este de părere că PSD-ALDE tratează subiectul ariilor protejate din România cu dezinteres, folosindu-se de acestea ca de bunuri proprii.

În timp ce în alte ţări europene, protejarea parcurilor naţionale este susţinută şi promovată la scară largă datorită potenţialului de dezvoltare a comunităţilor locale şi nu numai, în România, parcurile naturale sunt văzute ca nişte simple depozite de materie primă.

Liberalul Varga consideră că acest fapt este dovedit de proiectul legislativ care se află zilele acestea în dezbatere, la comisiile de specialitate din Senat.

„Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice (L173/2017), înaintată de un grup de parlamentari ai Coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, prevede modificarea limitelor ariilor naturale protejate, prin scoaterea unor suprafeţe din interiorul ariilor protejate, în baza unor licenţe de concesiune a activităţii miniere de exploatare, aprobate în 2007, la cererea titularului de licenţă.

Terenurile acordate drept compensaţie pentru zonele scoase din aria naturală protejată, conform acestui proiect de lege, nu constituie decât o încercare jalnică de a masca un dezastru ecologic”, declară deputatul Varga. Acesta explică faptul că un perimetru din interiorul unei arii protejate nu poate fi înlocuit de un teren disponibil, ca la piaţă.

“Condamn acest demers al parlamentarilor PSD-ALDE care serveşte, fără îndoială, unui grup de interese economice, apropiat de cele două partide. Sunt uimit şi de avizul favorabil dat de Comisia pentru mediu a Senatului, care a amendat proiectul legislativ, cu o simplă modificare a lăţimii zonei tampon a exploatării miniere de la 50 m la 100 m, de parcă în cei 50 de metri lipsă se concentrau toate problemele ce vor fi aduse ecosistemelor scoase din aria naturală protejată.

Voi vota împotriva acestui proiect legislativ şi îi îndemn şi pe colegii mei să facă acelaşi lucru. În cazul aprobării sale, această lege va amplifica efectele catastrofale generate de tăierile ilegale şi de lipsa de măsuri pe termen lung în gestionarea ariilor naturale protejate”, încheie deputatul liberal, Glad Varga.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Departamentul de Comunicare al PNL Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Comunicate de presa

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare