Ghid turistic pentru promovarea PN Lunca Mureșului

Publicat de actualitati-arad in 29 Nov, 2013 | Parerea ta

pliant-p1_Page_01-2Un ghid turistic în format digital, prin intermediul căruia va fi promovat Parcul Natural Lunca Mureșului, a fost realizat în cadrul unui proiect în care au fost implicați tinerii.

Proiectul, derulat cu sprijinul Primăriei Arad, în cadrul programului „Proiecte de Tineret, Învăţământ şi Recreative”, a fost implementat de administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, împreună cu Excelsior Arad – „Asociaţia Pentru Promovarea Valorilor Naturale şi Culturale ale Banatului şi Crişanei”.

Scopul acestui proiect a fost realizarea primului ghid turistic de promovare al ariei protejate, dar nu oricum, ci prezentând din punct de vedere turistic şi comunităţile din vecinătatea sa.

„În ciuda faptului că Administraţia Parcului a avut întotdeauna o strânsă relaţie cu autorităţile locale şi comunităţile din zonă, până la momentul executării acestui ghid, mesajele lor au fost rareori integrate în materiale de promovare având un scop comun. Tocmai de aceea, acest ghid nu se va concentra doar asupra prezentării gamei tot mai bogate de servicii oferite de Administraţia Parcului Lunca Mureşului (cum ar fi: programele de educaţie ecologică, încurajarea eco-turismului, promovarea atracţiilor prin trasee turistice etc,), ci va creiona un tablou general cât mai actual al întregii zone, prin oferirea de informaţii asupra comunităţilor existente aici, cu istoria, cu obiceiurile şi tradiţiile lor folclorice, cu obiectivele de interes turistic, cu monumentele, cu produsele tradiţionale, cu serviciile de cazare etc“, au spus părțile implicate în proiect.

Pin realizarea acestui tip de mesaj de promovare integrat, administraţia ariei protejate poate încuraja şi sprijini efectiv localităţile limitrofe să-şi dezvolte o platformă de promovare a eco-turismulu, a agro-turismului şi altor activităţi conexe care nu au un impact negativ asupra parcului natural.

Localităţile prezentate în acest ghid sunt: Arad, Zădăreni şi Bodrogu Nou, Felnac şi Călugăreni, Pecica, Turnu, Sederhat şi Bodrogu Vechi, Secusigiu, Munar, Satu Mare şi Sânpetru German, Semlac, Şeitin, Periam şi Periam Port, Sânpetru Mare şi Igriş, Nădlac şi Cenad.

De asemenea, două obiective de mare interes cultural, religios şi istoric din zonă au propria lor prezentare, respectiv Mănăstirea Hodoş-Bodrog şi Mănăstirea Bezdin.

În acest proiect au fost angrenaţi şi mai mulţi tineri care au participat la un simpozion al organizatorilor, moment în care s-au analizat obiectivele turistice din zonă din punctul de vedere al mesajului de promovare şi al găsirii unei modalităţi eficiente de sensibilizare a publicului tânăr asupra valorilor naturale, culturale şi istorice care ne înconjoară.

Bugetul proiectului a fost de 13.440 de lei, bani care au fost accesaţi în cadrul sesiunii de proiecte din luna mai a Primăriei Arad, prin programul „Proiecte de Tineret, Învăţământ şi Recreative”.

Rezultatul proiectului constă în realizarea Ghidului turistic în format digital şi a unei secţiuni interactive de promovare pe pagina www.luncamureşului.ro.

Conţinutul final al ghidului va fi pus la dispoziţia primăriilor şi administraţiilor locale care îl vor putea folosi în viitoarele lor acţiuni de promovare turistică locală.

Un important obiectiv de viitor al Administraţiei Parcului Natural Lunca Mureşului şi al Asociaţiei Excelsior Arad este de a găsi şi de a accesa alte fonduri pentru tipărirea pe hârtie a ghidului turistic într-un număr mare de exemplare, care să permită distribuirea la punctele de informare turistică sau la agenţiile de turism.

Astfel, utilitatea acestui instrument se va concretiza în mai buna cunoaştere a unei zone destul de puţin promovate în întregimea ei.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare