Ghid de cumpărare a televizoarelor. LED, LCD sau Plasmă?

Publicat de actualitati-arad in 18 Mar, 2013 | Parerea ta

tvEste greu să faci o alegere atunci când vrei să cumperi un televizor nou. Cu atâtea modele și opțiuni apărute, este dificil să te decizi și de aceea am creat acest ghid, care poate fi un ajutor pentru tine atunci când vrei să te asiguri că faci alegerea perfectă.

Principalele 3 reguli de cumpărare a unui televizor

1. Calitatea imaginii nu este determinată de caracteristicile scrise pe cutie

Principalul scop pentru care există acele foițe pline de caracteristici ale televizoarelor este să te bombardeze cu tot felul de numere derutante, în speranța că te vor încurca și te vor determina să cumperi cele mai scumpe televizoare.

Raportul de contrast este, în general o minciună, rata de refresh (120Hz, 240Hz, 600Hz, etc.) este complexă și subiectivă, unghiurile de vizionare pentru LCD și LED sunt fleacuri, iar LED nu însemnă neapărat imagini mai bune.

Decât să asculți numai de bilețelul de specificații legate de un anumit televizor, mai bine ignoră-le. Ele sunt de ajutor numai când încerci să diferențiezi un televizor de altul din punct de vedere al caracteristicilor, că de exemplu, dacă unul are Smart TV sau include ochelari 3D.

2. Cu cât e mai mare televizorul, cu atât e mai bine

Dimensiunile recomandate sunt 32 de inch pentru dormitor, măcar 46 inch pentru sufragerie. Desigur, un televizor de 55 inch, sau chiar mai mare este binevenit. Dacă îți înlocuiești televizorul vechi, ai putea crede că aceste dimensiuni sunt cam mari, comparativ cu cele ale televizoarelor cu tub, însă vei avea parte de o super experiență vizuală.

Bugetul și spațiul de care dispui vor determină, până la urmă, cât de mare va fi noul tău televizor.

3. Ia în considerare și plasmele 

Deși te-ar putea surprinde, plasmele oferă, de obicei o mai bună calitate a imaginii decât televizoarele LED sau LCD. Unul dintre motivele pentru care oamenii evită plasmele este data de caracteristică prin care imaginea rămâne permanent pe ecran. Dar dacă te uiți la televizor sau joci jocuri că orice alt spectator obișnuit, în acest caz defectul nu reprezintă o problemă.

Un alt motiv este că oamenii percep plasma ca fiind veche, iar LCD-urile, mai ales pe cele cu lumina de fundal LED, ca fiind noi. Atât plasmele cât și LED-urile fac parte din categoria de tehnologii mature, și până la urmă, un televizor nu e ca un smartphone, ceea ce înseamnă că modelul cumpărat azi nu va fi de neutilizat în doi ani.

Cele mai mici plasme au o diagonală de 42 de inch, așadar, dacă vrei ceva mai mic, alege un LCD sau LED.

Verifică cele mai noi oferte și promoții la televizoare

Calitatea imaginii – pro și contra

Calitatea imaginii este, de obicei, cel mai important criteriu pe care se bazează oamenii atunci când ies la cumpărături.

Dacă nu doreşti cea mai bună calitate a imaginii, vei găsi cel mai calitativ televizor, sortându-le în funcţie de preţ şi de dimensiunea ecranului pe care ţi-o doreşti, alegând cea mai ieftină variantă de la brandul în care ai incredere şi cumpărându-l.

Din păcate, este foarte greu să judeci calitatea imaginii fără să iei televizorul acasă, pentru că depinde de foarte mulți factori, inclusive calitatea sursei, luminozitatea camerei și setările imaginii care pot afecta adevăratul potențial al întregului televizor.

Calitatea imaginilor este legată de mai mulți factori și poate fi determinată în multe feluri:

O imagine bună este cea care reproduce sursă aproape perfect, fără a “îmbunătăți” culoarea, sau alte caracteristici.

– Plasmele se aproprie cel mai bine de asta decât LED-urile și LCD-urile.

– Televizoarele LED și LCD pot fi mai luminoase, dar plasmele sunt destul de luminoase pentru majoritatea camerelor scăldate de soare.

– Uniformitatea ecranului este o problemă pentru televizoarele LED/LCD, dar nu și pentru plasme.

Abilitatea de a produce nuanțe profunde de negru – care se traduce printr-un contrast puternic – este cel mai bun ingredient al unei imagini bune.

– Saturația culorii, care este direct influențată de nivelul contrastului, este al doilea factor important, urmat de acuratețea culorii.

– Într-o cameră luminoasă, ecranele mâțe sunt cele mai bune dintre toate la reducerea reflecțiilor. Cele mai bune ecrane strălucitoare au și cele mai bune niveluri de negru.

– Cei mai importanți factori sunt procesarea video (120 Hz), rezoluția ecranului (Less 1080p, 1080i și 720p) și luminozitatea maximă.

Desigur, acestea sunt doar generalizări, dar sunt destul de bune pentru a te ajută să găsești televizorul perfect. Multe modele LED pot întrece plasmele sau pot avea o uniformitate excelentă

Drept concluzie, calitatea imaginii este ceva mai complex decât o sumă de pixeli sau o foaie de specificații, iar cea mai bună șansa a ta pentru a găsi ce este mai bun este să citești review-uri și să te informezi continuu.

Caracteristici suplimentare ce contribuie la calitatea imaginii

Vizionare 3D

Trebuie să știi că toate televizoarele 3D sunt perfect capabile să redea și conținut 2D, așadar e mai bine să ne gândim la 3D că la o caracteristică suplimentară, și nu că la un tip de televizor diferit. Uneori, nici nu e necesar 3D-ul, pentru că încă nu există atât de multe filme/emisiuni filmate în acest format.

Control prin voce și gesturi

Probabil că ai văzut și tu promoții despre televizoare care pot fi controlate numai prin vocea și gesturile tale. Conform unor țeste recente acestea nu funcționează chiar atât de bine.

Controlul din telecomandă

Dacă nu plănuiești să folosești o telecomandă universală care a venit în cutia de la cablu, fii atent la telecomandă inclusă în prețul televizorului. Este bine când poți controla și alte aparate prin infraroșu, și nu prin HDMI. Telecomenzile complicate cu tastatură și controale gestuale sunt drăguțe, dar un model universal va fi întotdeauna mai performant.

Conectivitate

În această categorie a rămas un singur top: HDMI. Doar numără totalitatea dispozitivelor pe care vrei să le conectezi, și asigură-te că televizorul tău are măcar atâtea porturi HDM. Cablurile USB și mufele pentru cardurile SD sunt de asemenea bune pentru a reda poze.

Designul subțire

La bine și la rău, televizorul este o piesă de mobilier, iar ecranele de dimensiuni mari pot domina o cameră chiar și atunci când nu sunt în funcțiune. De aceea, producătorii de televizoare, se concentrează pe crearea unora cât mai subțiri și mai puțin intrusive. Cele mai bune televizoare au o structură atât de subțire, încât arată că o fotografie, și când sunt văzute dintr-o parte, sau atârnă pe un perete, partea din spate aproape că a dispărut.

Care este cel mai bun televizor pentru jocuri? Dar pentru sporturi?

Întrebare capcană! Cele mai bune televizoare pentru a viziona orice sunt cele care au cele mai bune nivele de negru și culoare, și alte caracteristici standard.

Cum procedez cu setările legate de imagine?

Ajustarea potrivită a imaginii este foarte importantă pentru a obține ce e mai bun de la televizorul tău. Pentru a evită să te pierzi în opțiuni, încearcă să citești manualul televizorului, mai întâi, pentru a află ce poți schimbă la televizorul tău.

Cât va ține noul meu televizor?

Cel mai scurt răspuns este “Ar trebui să țină foarte mult”. Răspunsul detaliat este diferit pentru fiecare televizor în parte.

Îmi pot folosi televizorul că monitor pentru computer?

Da, şi chiar ar trebui să meargă foarte bine.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare