Ghid cu sfaturi utile pentru cumpărarea unui smartphone sau telefon mobil clasic

Publicat de actualitati-arad in 29 Mar, 2013 | 1 Commentariu

smartphones-thumbTelefoanele mobile au devenit cea mai importantă nevoie tehnologică a oamenilor, la mai puțin de 20 de ani de la adoptarea lor pe scară largă.

Nu numai că aceste dispozitive sunt acum un adevărat computer în miniatură, dar ele chiar devin mai inteligente de la generație la generație.

Dacă ești în căutarea unui mobil, opțiunile pleacă invariabil de la vedetele Samsung Galaxy S3 sau iphone 5.

Modelul Galaxy S3 îți oferă toată puterea pe care o aștepți de la un dispozitiv Android, într-un ambalaj superb. În același timp, iPhone5 continuă să seteze standardele unui smartphone și rămâne cel mai bun iphone pe care l-ai putea cumpăra.

În cazul în care ai nevoie de câteva sfaturi pentru a găsi cel mai bun telefon îți oferim aici un ghid care îți va fi de ajutor atunci când ieși la cumpărături.

Sfaturi esențiale

1. Nu te avânta la contracte pe termen lung cu operatorii de telefonie mobilă

Din cauza modului în care majoritatea dintre noi cumpărăm telefoanele mobile – cu un contract de doi ani – șansele sunt că, odată ce ai achiziționat un telefon de la un operator de telefonie mobilă, va trebui să îl păstrezi pentru o vreme.

2. Trebuie să știi ce caracteristici vrei să aibă mobilul tău

Dacă înțelegi exact ce abilități și caracteristici ai vrea să regăsești în telefonul tău, asta te va ajută să eviți cheltuieli suplimentare pe telefoane de care nu ai nevoie.

3. Găsește telefonul cu designul care îți place

Cumpărarea unui telefon mobil înseamnă stabilirea unei relații cu un nou dispozitiv și de aceea trebuie să te gândești înainte la design, având în vedere că trebuie să îți placă telefonul cu care vei petrece atât de mult timp de acum înainte. Asigură-te că îți place cum arată și cum se simte în mâinile tale, și că te reprezintă, ca stil.

Vezi și cele mai noi oferte și promoții pentru telefoane mobile.

Ce tipuri de telefoane mobile există

Smartphone-uri

Smartphone-ul este în topul preferințelor în această perioadă, fiind de fapt niște telefoane mobile inteligente. Aceste dispozitive au, în general, cea mai mare putere și componente precum procesoare, spațiu de memorie, ecrane, și conexiuni la date prin wireless.

Prin definiție, ele folosesc sisteme mobile de operare, precum IOS de la Apple, Android de la Google și Windows Phone de la Microsoft. Suportă și aplicații descărcabile de la magazinele virtuale legate de platformele de software asociate. Smartphone-urile sunt cele mai scumpe telefoane de pe piață, având în vedere că au atât de multe abilități.

Telefoane mobile clasice

Pe o treaptă sub smartphone-uri, telefoanele clasice se înghesuie să ofere multe dintre aceleași abilități pe care le oferă un smartphone. Multe telefoane clasice tind să fie create în special pentru redactarea mesajelor text și a mail-urilor, pentru că oferă o tastatură optimă în acest sens.

Există foarte multe persoane cărora nu le pasă atât de mult de calitatea ecranului, de accesul la web și la aplicații pe telefonul lor. Practic, aceștia folosesc mobilul doar pentru a efectua apeluri. Pentru ei, un telefon obișnuit este perfect.

Cele mai importante caracteristici ale unui telefon

Dimensiunea ecranului

1. Ecrane mari (de la 4.7 la 5.5 inch)

Moda actuală în ceea ce privește designul telefoanelor mobile, în special al smartphone-urilor Android este să aibă un ecran imens. Anumite gadgeturi precum Samsung Galaxy Note 2 (5.5 inch) și noul smartphone Samsung Galaxy S4 au ecrane aproape la fel de mari ca cele ale tabletelor, oferind imagini mai clare și o experiență vizuală mai plăcută. Nu uita, însă, că sunt și mai greu de manipulat într-o mână și pot fi dificil de manevrat pentru o perioadă mai lungă.

2. Ecrane medii (de la 4 la 4.5 inch)

Acestea păstrează dimensiunile clasice ale unui telefon mobil, și oferă o balanță echilibrată între funcția de divertisment și cea de utilitate a telefonului, prin intermediul ecranului practic și ușor de folosit. Cele mai bune exemple în acest sens sunt modelele Nokia Lumia 920, Samsung Galaxy S2 sau iphone 5, de la Apple, care oferă ecrane de rezoluție mare, fiind telefoane ușor de ținut într-o singură mână.

3. Ecrane mici (sub 4 inch)

Datorită numărului mare de smartphone-uri cu ecran mare care umplu rafturile magazinelor, telefoanele compacte se află într-un segment îngust al pieței de telefoane mobile. Mai sunt și unii dintre noi care își aleg un telefon pe considerentul ușurinței în utilizare.

Dacă te afli printre ei, aceste smartphone-uri cu ecrane mai mici, sunt cele mai potrivite pentru a fi purtate în buzunar, având și un sistem de operare Android sau Windows Phone de ultima generație.

Procesorul

Inima oricărui smartphone este procesorul sau CPU. El furnizează puterea de funcționare, precum deschiderea și pornirea aplicațiilor. Un processor rapid are un impact mare și asupra performanței generale, determinând, de exemplu, cât de ușor navighează telefonul printre meniuri și opțiuni. În mod obișnuit, viteza ceasului, exprimată în GHz este cea mai rapidă metodă de a judeca puterea CPU.

Camera foto

Camera unui telefon depinde o sumă de variabile. Deși ai putea crede că mai mulți megapixeli fac o treabă mai bună, nu este întotdeauna așa. Poți obține imagini mai clare de la o cameră de 5 megapixeli, decât de la una de 8 megapixeli, așadar e bine să te concentrezi pe alte caracteristici.

Bateria

Dacă bateria telefonului nu mai funcționează, nicio altă caracteristică a telefonului nu te va ajuta să îl faci să meargă. Producătorii au început să recunoască importanţă vitală a duratei de viață a bateriei, și crează baterii de o mai bună capacitate pentru telefoanele comercializate. Bateriile clasice au capacitate ce variază între 1.700 mah și 3.300mAh.

Tipul de rețea celulară și de date 4G

CDMA

CDMA este o metodă prin care radio-urile celulare transmit și primesc voce și date. Acest standard se găsește mai mult în America și în câteva țări din Asia, precum Japonia și Coreea.

GSM

GSM (Global System for Mobile Communications), este un standard care a fost creat pentru a fi utilizat în Europa. Mai târziu, s-a extins și în alte colțuri ale lumii, cu dizpozitive ce folosesc rețelele GMD instalate în Asia, Estul Mijlociu și Africa.

HSPA+

Bazat pe mai vechiul High Speed Packet Acces, noul HSPA îmbunătățit suportă download maxim de până la de168Mbps. Chiar dacă sună foarte bine, în realitate, protocolul oferă viteze de date mai rapide decât 3G doar parțial, iar vitezele medii de descărcare sunt de aproximativ 3-5 Mbps.

LTE

Deși din punct de vedere tehnic este un termen de marketing, 4G face referire la rețelele de date care sunt create pentru a oferi tehnologie wireless de “generația a patra”.

Tehnologii pentru ecrane

Ecran LCD

LCD face referire la ecranele cu cristale lichide, care sunt folosite astăzi și la smartphone-uri. Acestea oferă rezoluții HD de 1.280×720 pixeli sau chiar mai mari, la dimensiuni de până la 4.7 inch. Marea slăbiciune a tehnologiei LCD este faptul că folosește o lumina externă de fundal pentru iluminare, ceea ce duce la apariția unui contrast mai slab, comparativ cu ecranele AMOLED.

Retina Display

Apple folosește pentru cele mai noi iphone-uri ale sale, ceea ce se numește Retina Display. În esența, această este mai mult o strategie inteligență de marketing a Apple, care spune că acest tip de ecran este mai bun decât cel LCD.

Ecran AMOLED

Cunoscută drept tehnologia creață pentru a înlocui înlocui LCD, AMOLED (active matrix organic light-emitting diode displays) folosește produse chimice organice ca material pentru a genera lumină. Asemeni corpurilor luminoase de neon și ecranelor cu plasmă HDTV, ecranele AMOLED folosesc OLED-uri pentru a produce lumină atunci când sunt conectate la curent electric. Având în vedere că nu folosesc lumina de fundal, ecranele AMOLED tind să aibă un contrast mai mare și culori mai vibrante decât LCD-urile.

Procesoarele

Qualcomm Snapdragon

Regele CPU al smartphone-urilor, măcar pentru dispozitivele Android, este familia de procesoare Snapdragon. Snapdragon S4 1.5GHz dual-core pune în funcțiune dispozitive precum Sony Xperia TL, Samsung Galaxy 3 sau Nokia Lumia 920.

Apple A6

A6 este cel mai mai nou procesor, creat pentru a gratula cel mai nou produs al companiei, iphone 5. A6 este de două ori mai rapid decât chipul A5 care era utilizat de iphone 4S.

Samsung Exynos

La fel ca și componentele de memorie și ecranele, Samsung își crează și propriile procesoare sub brandul Exynos.

Sisteme de operare și platforme de software

Apple – IOS

Încă de la primul iphone lansat, iOS a fost software-ul folosit de toate dispozitivele mobile de la Apple. Versiunea curentă, iOS 6, a făcut numeroase valuri atunci când a refuzat să mai ofere suport pentru Google Maps în favoarea propriului Map solution de la Apple.

Google – Android

Deși a apărut mai târziu decât iOS de la Apple, sistemul de operare Android de la Google a preluat conducerea și ca număr de produse lansate, cât și din punct de vedere al numărului de utilizatori individuali care le folosesc.

Microsoft – Windows Phone

Microsoft a încercat să convingă cumpărătorii să cumpere dispozitive care folosesc sistemul său de operare de mai bine de 10 ani. Noul sistem de operare al companiei, Windows Phone 8 este cel mai convingător, având ecrane HD, procesoare multicore și NFC.

BlackBerry

RIM, producătorii primelor dispozitive mobile BlackBerry au fost cam ghinioniști în ultima vreme. În timp ce mulți dintre cei care aveau telefoane de la RIM au trecut în tabăra adversă și au preferat fie Android-ul, fie iphone-ul, compania speră să revină în top odată cu lansarea modelului BlackBerry 10. BB10 pare că va avea o interfață îmbunătățită considerabil, sistem de navigare, și o platformă mai propice aplicațiilor decât BB7 de la RIM.

Caracteristici de ultima generație

NFC

Abrevierea pentru near field communication, NFC este o tehnologie care activează schimburile de date între dispozitive aflate la distanțe mici, doar prin interceptarea celor două telefoane. În timp ce NFC este în spatele unor programe precum plățile mobile pe Google Wallet sau Android Beam, nu este încă foarte clar dacă există o cerere mare a clienților pentru acest program.

Încărcarea telefonului prin wireless

Wireless-ul nu este o abilitate nouă. A fost mai greu să se inventeze această tehnologie și pentru telefoane, dar, datorită nevoii crescânde de dispozitive mobile de pe care să ne putem conecta, acum oricine poate beneficia de internet fără fir. Nu numai internetul poate fi folosit acum wireless, ci și încărcarea. Doar pune telefonul pe pernă, covorașe și vei fi surprins de rezultate. Sigur, asta doar dacă telefonul tău folosește Windows 8 că sistem de operare.

Bluetooth și hands-free

Conectarea telefoanelor mobile la accesorii precum căștile hands-free este posibilă de mulți ani. Bluetooth-ul se schimbă, cu timpul, susținând noile gadgeturi precum căștile stereo fără fir.

Mai mult, versiunea de Bluetooth 4 promite să îmbunătățească în mod considerabil durata de viață a bateriei în accesoriile wireless ale telefoanelor.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

1 comment

  1. Cristi says:

    Multumesc mult de sfaturi!

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare