UPDATE: Falcă, la Sesiunea Plenară a Comitetului Regiunilor la Bruxelles

Publicat de actualitati-arad in 01 Feb, 2013 | Parerea ta

falca-1Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, participă, în perioada 31 ianuarie -1 februarie, la cea de-a 99-a Sesiune Plenară a Comitetului Regiunilor la Bruxelles.

Acesta a luat parte, joi, la reuniunea Grupului Partidului Popular European (PPE), la sedința Delegației Naționale a României, precum și la prima zi a Sesiunii Plenare a Comitetului Regiunilor.

În cadrul ședinței din această dimineață a Grupului PPE a avut loc un schimb de opinii privind bugetul Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, cunoscut drept Cadrul Financiar Multianual. Preşedintele Grupului PPE din cadrul CoR, Michael Schneider, a supus atenției celor prezenți afirmațiile premierului David Cameron care  a anunţat organizarea unui referendum, la orizontul lui 2017, asupra menţinerii Marii Britanii în UE. Acesta a avertizat asupra pericolului ca bugetul UE pentru perioada 2014-2020 să nu fie aprobat la timp și să existe îndelungi dezbateri.

“Există o îngrijorare la nivelul Grupului Partidului Popular European asupra impactului declarațiilor premierului britanic, declarații care pot amplifica disensiunile pe marginea Cadrului Financiar Multianual, precum și creșterea scepticisimului cetățenilor europeni vis-à-vis de Uniunea Europeană. În această perioadă eforturile noastre trebuie să se concentreze spre recredibilizarea UE, conform sondajelor existând un grad mare de scepticism al oamenilor față de Uniune. Declarațiile premierului britanic nu fac decât să alimenteze această neîncredere”, afirmă Gheorghe Falcă, membru în Comitetul Regiunilor.

La Ședința Delegației Naționale a României, primarul Gheorghe Falcă a supus atenției celor prezenți, principiul subsidiarității și nevoia existenței și functionalității acestuia.

“Este foarte clar că noi, auroritățile locale, ne dorim aplicarea noțiunii de subsidiaritate, dar autoritățile centrale nu vor în mod real acest lucru. Prin decizii luate la centru, s-au distrus capacitățile de producție din teritoriu, o formă de conducere descentralizată, ar fi în beneficiul nostru, al comunităților locale, dar nu ar fi agreată de cei de la centru. Aici trebuie să intervenim noi și să aducem  decizia mai aproape de cetățean”, a afirmat Gheorghe Falcă.

Acesta a mai ridicat și un alt subiect legat de Strategia Dunării, sector în care țara noastră ar putea să atragă fonduri consistente. “Suma vechiculată pentru aceste proiecte este de 100 miliarde euro,  ceea ce este enorm de mult, mai ales că țara noastră ar putea merge pe axa România-Bulgaria, România-Serbia, România-Ungaria”, a afirmat Falcă.

În cadrul sesiunii plenare de astăzi au fost dezbătute și supuse votului o serie de avize, rapoarte şi rezoluţii privind spațiul european de cercetare, strategia UE pentru perioada 2012-2016, consolidarea cetățeniei Uniunii: promovarea drepturilor electorale ale cetățenilor UE, crearea unor sinergii mai puternice între bugetul UE, bugetele naționale și cele subnaționale etc.

UPDATE

Amendamente aprobate în cadrul sesiunii plenare a Comitetului Regiunilor

Gheorghe Falcă, a participat, în data de 1 februarie, la cea de-a doua zi a sesiunii plenare a Comitetului Regiunilor, pe ordinea zi aflându-se spre aprobare 7 de proiecte de rezoluție.

Grupul Partidului Popular European (PPE) din cadrul Comitetului Regiunilor a depus două amendamente la proiectul de aviz “Regiunile ultraperiferice ale UE în lumina strategiei Europa 2020”, ca urmare a solicitării primarului Gheorghe Falcă.

Amendamentele au fost sprijinite de către Președintele Grupului PPE la Comitetul Regiunilor, Michael Schneider, precum și de raportor. Primul amendament susţine dezvoltarea şi optimizarea aeroporturilor regionale existente.

“Acest amendament a fost însușit de Malcom Mifsud, raportorul proiectului de aviz. Aeroporturile regionale sunt un instrument esențial al dezvoltării economice și sociale pentru orice regiune ultraperiferică”, a declarat Falcă.

Cel de-al doilea se referă la facilitarea accesului IMM-urilor la procedurile de achiziţie publică.

Cele două amendamente au fost aprobate în cadrul sesiunii plenare cu majoritate de voturi.

De asemenea, un număr de 6 membri din Delegația Națională a României, printre care și primarul Gheorghe Falcă, au inițiat o serie de amendamente la Proiectul de rezoluție referitor la Pachetul legislativ privind politica de coeziune post-2013, mare parte dintre acestea fiind aprobate în cadrul plenarei.

“Comitetul Regiunilor a adoptat o rezoluție cu privire la actualele negocieri interinstituționale pe tema pachetului  legislativ privind politica de coeziune post 2013. Rezoluția reunește principalele propuneri întocmite de către reprezentanții regiunilor și ai orașelor din Uniunea Europeană în urma cooperării interinstituționale și a dezbaterilor care s-au desfășurat pe parcursul unu an”, a concluzionat Gheorghe Falcă.

Comitetul Regiunilor se va reuni în 11-12 aprilie pentru a 100-a Sesiune Plenară.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare