Gheorghe Falcă: Incompatibilitatea primarilor era evidentă. De ce i-au avizat prefecţii?

Publicat de actualitati-arad in 13 Aug, 2013 | Parerea ta

SONY DSCPrimarul Aradului, Gheorghe Falcă (PDL), afirmă că prefecţii ar fi trebuit să îşi exercite atribuţiile şi să nu avizeze hotărârile prin care primarii intrau în adunări generale şi consilii de administraţie, devenind astfel incompatibili.

“Legea, în 2003, a apărut ca o necesitate a distanţării mediului politic de mediul de afaceri. În momentul în care ocupi o funcţie publică eşti obligat să respecţi legea, indiferent că îţi place sau nu. Avem o lege, eşti obligat să o respecţi, aparatul din primărie este obligat să îţi sesizeze o neregulă, iar când un primar ajunge în Consiliul de Administraţie sau în Adunarea Generală a unei societăţi, indiferent că ea aparţine şi de administraţia locală, aparatul juridic din primărie trebuia să intervină să oprească această numire.

E o situaţie greu de explicat cum atât de mulţi demnitari au ajuns într-o incompatibilitate destul de uşor de determinat. Greu de răspuns în numele unor colegi din administraţie, dar cred că e greu de rezolvat problema şi de către govern”, a declarat primarul Aradului, Gheorghe Falcă, pentru Ziare.com.
Întrebat care sunt motivele pentru care legiuitorul a considerat că un ales local nu trebuie să facă parte din aceste organisme, Gheorghe Falcă a explicat că primarul face parte din puterea executivă.

“E clar că nu este bine să fii, ca primar, în consiliul de administraţie al unei societăţi din subordinea Consiliului Local, pentru că tu eşti partea executivă. Eu, ca primar, nu am ce să caut nici în adunarea generală a acţionarilor, nici în consiliul de administraţie. Are logică din punct de vedere juridic, pentru ca eu sunt în executiv, m-au ales cetăţenii să conduc executivul unui oraş, nu al unei societăţi”, a declarat acesta.

Unde au fost prefecţii? Primarii puteau fi “salvaţi”

Cu toate acestea, zeci de primari USL au fost prinşi de Agenţia Naţională de Integritate pe picior greşit.

“Ei au ajuns în această poziţie dintr-o greşeală de abordare, dintr-o neînţelegere. Foarte mulţi au mers pe Regiile de Apă şi Canal. Dar lucrul acesta trebuia să îl sesizeze secretarul, prefecţii. Toate aceste hotărâri ajung avizate de secretar, şi înainte şi după şedinţă, şi când merg la prefecţi… Ne punem întrebarea unde au fost domnii prefecţi şi instituţiile lor când au avizat aceste intrări în Adunarea Generală a acţionarilor? E o chestiune simplă, orice jurist îşi dădea seama, dacă răsfoia hotărârea respectivă, că e o chestiune de incompatibilitate şi trebuia să o atace rapid, şi atunci ea nu se punea în aplicare şi primarul respectiv era salvat”, a declarat Gheorghe Falcă.

Acesta a respins categoric ideea avansată de senatorul PNL Sorin Roşca Stănescu, conform căreia dacă guvernul nu modifica legea ANI şi nu îi salvează pe primarii incompatibili va aparea un vid de putere, pentru că aceştia îşi vor pierde funcţiile şi vor trebui organizate alegeri în numeroase localităţi din ţară.

“Este evident că dacă instanţele statului îi declară incompatibili, până la alegeri viceprimarii conduc administrativ localitatea, aşa cum se întâmplă şi când un primar pleacă în concediu”, a precizat primarul Aradului.

Primar PDL, despre miile de aleşi incompatibili: Superficialitate, interese, prostie şi neglijenţă

Pe de altă parte, în calitatea sa de preşedinte executiv în Asociaţia Municipiilor Gheorghe Falcă a ţinut să precizeze că trebuie organizată o dezbatere publică cu privire la incompatibilităţi, pentru că există două unităţi de măsură, una pentru primari şi alta pentru parlamentari.

“În 2003 ni s-a solicitat să avem o lege a incompatibilităţilor, a conflictelor de interese, şi noi am conceput această lege, care pentru administraţia locală este dusă până la extrem, dar pentru parlamentari nu şi eu cred că ar trebui să avem o dezbatere naţională cu privire la incompatibilităţi.

Să vă dau un exemplu: un parlamentar poate să fie medic, poate să profeseze. La fel, un avocat poate să pledeze chiar dacă este ales în Parlamentul României, în schimb un primar nu poate să aibă o altă profesie, care să nu intre în conflict cu primăria, dar să îi permită să câştige în plus un venit, datorită capacităţii lui, cunoştinţelor sale.

Restricţiile la nivelul primarilor sunt foarte mari şi de aceea, în anumite zone, parcă nu vin oamenii cei mai buni în sistemul administrativ. Eu sunt inginer constructor, am un număr foarte mare de grade de specializare ca diriginte de şantier şi aş putea să îmi fac meseria în timpul meu liber, pentru sistemul privat, nu sistemul public, dar îmi este interzis.

Trebuie să ne gândim puţin şi la acest aspect pentru că în momentul în care noi nu mai suntem aleşi primari trebuie să revenim la profesiile noastre. Dacă eu nu pot pe timpul mandatului să ţin legătura cu profesia mea fără să intru în incompatibilitate, atunci înseamnă că avem două măsuri diferite: una pentru parlamentari şi una pentru primari, a declarat Gheorghe Falcă.

În acelaşi timp, primarul a ţinut să precizeze că propunerile sale nu sunt legate de situaţia primarilor USL acuzaţi că au încălcat legea intrând în consilii de administraţie sau AGA.

Un mare semn de întrebare

USL prin vocea vicepremierului Liviu Dragnea doreşte modificarea legii de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate invocând faptul că 80% din totalul primarilor USL s-ar afla în incompatibilitate, urmând să îşi piardă mandatele.

Dragnea a pregătit o ordonanţă de urgenţă prin care li se permitea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să facă parte din adunările generale ale acţionarilor (AGA) şi din consiliile de administraţie ale companiilor de interes local.

Mizele sunt enorme, spun analiştii: baronii locali vor putea controla personal afaceri de milioane de euro, iar aleşii locali prinşi de ANI în incompatibilitate nu îşi vor mai pierde funcţiile, aşa cum prevede legea acum. La rândul său, premierul Ponta a justificat decizia spunând că aproape jumătate din primarii ţării au probleme de incompatibilitate. “Ce facem? Facem alegeri în toată ţara? Nu cred că e o idee bună”, a declarat el.

sursa: ziare.com

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Politic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare