Ziarul electronic al arădenilor

„Gala romilor arădeni” – un eveniment de succes

gala romilor (3)La finalul săptănânii trecute, în cadrul Teatrului de Stat „Ioan Slavici” Arad, a avut loc evenimentul intitulat „Gala romilor arădeni”, un eveniment despre care organizatorii spun că, deși este la prima ediție, a avut un real succes.

Evenimentul la care au participat peste 250 de romi din Arad, dar și invitați de seamă din alte județe ale țării, a fost organizat cu sprijinul Centrului Municipal de Cultură Arad, în colaborare cu fostul deputat Lucian Riviș-Tipei, Asociația Integrare prin Cultură și Asociația Ades-Dulcis, reprezentată de doamna Carmen Gendelon, profesoară de limba romani.

Printre invitații de seamă ai evenimentului s-au numărat personalități din rândul romilor precum: profesorul univesritar Letiția Mark, care este totodată și expert ONU pentru Moldova; doctorandul Ionel Cordovan; sociologul Valentin Pepenel; activistul rom Marian Daragiu; scriitorul rom Ion Mirescu, care este și vicepreședinte al Consiliului Mondial al Romilor; dar și Florian Ștefan, activist rom arădean.

„A fost primul eveniment de acest gen derulat în Arad și, din câte știu eu, singurul de acest gen derulat în vreunul din județele țării. Am demonstrat că și noi, romii, avem intelectuali de marcă, și mă bucur că personalitățile locale de origine romă au putut primi o confirmare a valorii lor și modului în care se implică în comunitate. Practic, au fost premiați toți cei care au excelat într-un anumit domeniu, fie că vorbim de sport, cultură, muzică sau artă.

Țin să mulțumesc pe această cale Centrului Municipal de Cultură Arad, domnului Lucian Riviș-Tipei și domnului profesor Gabriel Sala pentru sprijinul acordat în organizarea acestui eveniment! Sunt sigură că acesta va deveni o tradiție”, spune profesorul Carmen Gendelon.

Printre cei premiați în cadrul evenimentului se numără: Petrus Covaci – pentru implicarea în viața comunității din cartierul Checheci; Murgu Rudolf – pentru implicarea în viața comunității din cartierul Sînnicolaul Mic, zona Tarafului; Ștefan Bârniș – pentru traducerea evangheliilor lui Matei și Luca în dialectul ursăresc; Matei Mikloș – liderul romilor gabori din Arad; Susana Rusnacu – pentru spiritul civic și implicarea sa în politică (fiind premiată și la Gala Femeilor Rome); Ciprian Brădean – pentru succesul obținut în sport – box.

Comunicat de presă

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *