Ziarul electronic al arădenilor

Fiscul din Arad are aur de vânzare

aurGALERIE FOTO Reprezentanții Fiscului din Arad au încercat să vândă peste 20 de kilograme de aur, confiscate de la un cetățean turc, dar nu au fost găsiți cumpărători.

Pentru vânzarea aurului au fost publicate trei anunţuri publicitare, însă nu au fost ofertanți, prețul cerut de Fisc fiind de 130 de lei/gram, inclusiv TVA.

„Lipsa ofertanţilor poate fi cauzată de tendinţa de scădere din ultima perioadă a cotaţiilor aurului pe pieţele internaţionale”, se arată într-un comunicat de presă al Adiministraţiei Finanţelor Publice Arad.

Aurul a fost confiscat în anul 2012, de la un cetățean turc, la Punctul de Trecere a Frontierei Curtici.

Turcul avea în bagajele personale 22,170 kilograme de aur, fără a deține însă acte de provenineță. Astfel, polițiștii de frontieră au confiscate aurul și l-au sancționat contravențional pe turc.

Cetățeanul turc a contestat în instanţă procesul verbal de contravenţie, însă instanţa a pronunţat sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă de respingere a plângerii formulate de petent, în acest fel bunurile devenind proprietate de stat.

Ulterior, bunurile au fost expertizate în laboratoare autorizate de încercări metale preţioase din Arad şi Bucureşti, rezultând aur de diferite titluri (grade de puritate).

„În urma expertizării s-a stabilit preţul, raportat la valoarea de referinţă, ţinând cont de puritatea pieselor. Cele 22,170 kg sunt compuse din lingouri mari, lingouri mici, bare de diferite modele şi monezi”, se menţionează în comunicatul de presă al Administraţiei Finaneţelor Publice Arad.

Conform legislaţiei în vigoare, valorificarea aurului se face doar prin vânzare directă către persoane fizice sau juridice autorizate de ANPC.

„Grupul se vinde integral şi cu plata la facturare, urmare anunţurilor publicate de cel puţin două ori la acelaşi preţ, iar în cazul în care nu există ofertanţi preţul se poate reduce, conform legii, cu până la maximum 25% din valoarea iniţială“, au informat reprezentanții Fiscului.

Cursul valutar pentru aur al BNR, în 9 septembrie, era de 142.4874 lei/gram.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.