Filme prezentate la Cannes, Berlin și Sundance, la FARAD

Publicat de actualitati-arad in 14 Dec, 2014 | Parerea ta

Mesh fARAD-1La prima ediție a Festivalului de film documentar – FARAD – vor fi prezentate lungmetraje care au participat la festivalurile de la Cannes, Berlin și Sundance, precum și scurtmetraje realizate de regizori arădeni.

Festivalul se va desfășura în zilele de 20 și 21 decembrie, la cinematograful Arta, intrarea fiind liberă.

„FARAD-ul este interesat de «filme conectate la realitate»: nu doar documentare tradiționale, ci și formule cinematografice hibride și experimentale. Întrucât prima ediție a FARAD-ului coincide cu aniversarea a 25 de ani de la Revoluție, programul explorează felul în care documentarul se raportează la această idee – formal, emoțional, local și internațional. Produs de Romanian Film Initiative|FilmETC, sub patronajul Primăriei Aradului, FARAD a apărut în contextul noii strategii culturale a orașului: este primul eveniment cultural marcant organizat prin nou înființatul Centru Municipal de Cultură în colaborare cu Asociația Arad Capitală Europeană a Culturii 2021. Festivalul va redeschide și porțile proaspăt renovatului Cinema Arta, unul dintre cele mai vechi cinematografe de artă din oraș, unde vor avea loc toate proiecțiile din festival“, se menționează într-un comunicat de presă remis de organizatorii festivalului.

Festivalul de la Arad va fi deschis cu două filme: o comedie, scurtmetrajul „Stremț ’89“, care recreează experiența Revoluției într-un sat de lângă Aiud, urmată de „Timișoara: Decembrie 1989“, un documentar de autor al regretatului Ovidiu Bose Paștina, care poartă amprenta primilor ani de după Revoluție.

„Videogramele unei revoluții“, filmul lui Harun Farocki și Andrei Ujică, va încheia festivalul de la Arad.

„Alte două titluri pun problema revoluției în prezent: Maidan, filmul de anul acesta al celebrului autor ucrainean Sergei Loznitsa, a avut premiera la Festivalul de la Cannes la o lună după ce a încheiat filmările și, deși aparent distant, mustește de patos revoluționar. București, unde ești?, proiectat în prezența regizorului Vlad Petri, este o comedie uneori caragialescă care se desfășoară în Piața Universității din București pe parcursul complicatului an 2012“, au mai menționat organizatorii FARAD.

„Cele mai inovatoare formal însă sunt două documentare în notă subiectivă: Tzvetanka, în care Youlian Tabakov recreează poetic viața bunicii lui prin trei regimuri diferite, și noul film al lui Corneliu Porumboiu, Al doilea joc, care a prezentat publicului de la Berlinala 2014 un meci de fotbal Steaua-Dinamo din 1988 comentat cu un sfert de secol mai târziu de regizor și de tatăl lui, Adrian Porumboiu, arbitrul meciului – o meditație despre timp, sunet și imagine în cinema“, au mai adăugat organizatorii.

Concerning Violence (Despre violență) recuperează din arhivele televiziunii suedeze ultimele zile ale colonialismului European din Africa anilor ’60 și ’70, puse în context de scrierile lui Franz Fanon interpretate de starul american de hip-hop Lauryn Hill. Filmul a fost prezentat în acest an la Sundance și a luat un premiu la Berlin.

Conform organizatorilor, un eveniment special este programul curatoriat de Călin Man: 11 filme ale colectivului arădean kinema ikon, care vor fi proiectate pe ecran mare la Cinema Arta.

„Aradul are o tradiție inegalabilă în filmul independent și experimental, și este o onoare pentru fARAD să prezinte artiști care în anii ’70 și ’80 au avut curajul să facă cinema independent de sistemul de producție controlat de stat“, spun organizatorii FARAD.

Tot din Arad sunt și tinerii documentariști invitați la Librăria Scienta duminică, 21 Decembrie, la ora 11.00, pentru a discuta dezvoltarea și viitorul festivalului.

Pe lângă reprezentanții mai vechii generații de autori arădeni — George Săbău, Alexandru Pecican, Valentin Constantin, Iosif Stroia, Ioan Galea și Viorel Simulov — și celei mai noi — Norbert Fodor, Mimi Sălăjan, Anda Ionescu, Oana Tarce, Mihnea Rareș Hantiu și Marius M. Bodgan — vor fi prezenți la FARAD regizorii Vlad Petri (București, unde ești?) și Anda Pușcaș si Dragoș Dulea (Stremț ’89).

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare