Festivalul Minorităţilor de la Arad devine eveniment european

Publicat de actualitati-arad in 03 Jun, 2013 | Parerea ta

sirbiFestivalul Minorităţilor de la Arad va face parte, din acest an, din Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor, eveniment inițiat de Laszlo Surjan, vicepreşedintele Parlamentului European.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, s-a întâlnit, zilele trecute, la Bruxelles, cu vicepreședintele Parlamentului European, iar în cadrul discuțiilor s-a convenit ca Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor să includă, din 2013, și Aradul.

Ţările în care s-au desfăşurat, până acum, evenimente sub egida Mişcării Charta XXI sunt Ungaria, Slovacia, Slovenia şi Serbia.

Falcă a menționat, luni, că, începând din acest an, Festivalul Minorităților, aflat la cea de a VIII-a ediție, va fi inclus în programul evenimentelor derulate în cadrul Mișcării Carta XXI pentru reconcilierea popoarelor.

Astfel, la Arad, în perioada 6-8 septembrie, se va desfășura, în Parcul Reconcilierii româno-maghiare, Festivalul Minorităţilor, care va avea şi invitaţi din ţări europene.

Tot în Parcul Reconcilierii vor fi organizate ateliere de lucru, iar în sala „Regele Ferdinand“ din Palatul Administrativ va fi organizată o expoziţie.

„Aş dori ca această acţiune să se permanentizeze în Arad. L-am informat pe vicepreşedintele Parlamentului European că suntem competitori pentru titlul de Capitală Culturală Europeană şi că ne dorim ca această manifestare să devină tradiţională în Arad, ca un mesaj al bunei convieţuiri între oamenii de diferite etnii”, a declarat Gheorghe Falcă.

Festivalul Minorităţilor reprezintă un eveniment care evidenţiază porturile şi obiceiurile mai multor etnii care convieţuiesc în judeţul Arad.

Mişcarea Charta XXI pentru reconcilierea popoarelor a fost înfiinţată pentru încurajarea reconcilierii între popoarele din Europa Centrală şi de Est. Nu a fost creată pe axă politică, ci pe cale civică.

Orice persoană care este deschisă către recunoaşterea şi respectarea valorilor altor naţiuni, respinge ura şi este pregătită să cunoască istoria, cultura şi uneori limba popoarelor vecine, se poate alatura Mişcării.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare