Ziarul electronic al arădenilor

Festivalul de Teatru Clasic continuă seria poveştilor clasice de seară la Arad

Oficial, ne aflăm la mijlocul FITCA23. Şapte trupe mai au de trecut pragul Festivalului: Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara, Teatrul Excelsior, Teatrul Mic, Trupa Ţais & Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca şi Teatrul „Regina Maria” Oradea.

Unii dintre ei au mai ajuns pe scena din Arad, alţii sunt pentru prima dată. Şi da, mulţi artişti pot încăpea într-un teatru, într-un festival.

Vineri, 17 noiembrie, atmosfera se detensionează şi păşim cu încredere în lumea libertăţilor şi a încrederii, la propunerea Teatrului Excelsior din Bucureşti. „Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, în regia lui Erwin Șimșensohn – pentru prima dată la Festivalul de la Arad – îşi merită cu certitudine statutul de poveste de dragoste.

O lume a depăşirii oricăror impedimente în numele iubirii, cu actorii Alex Călin, Ioana Anastasia Anton, Catrinel Dumitrescu, Șerban Gomoi. „Cu un ochi veți râde, cu celălalt poate veți plânge, dar în final veți aplauda și vă veți încărca cu mai multă înțelegere a vieții și cu mai multă speranță de bine”.
(Delia – FilmeCărți – Fluturii sunt liberi, de Leonard Gershe, la Teatrul Excelsior)

Weekend-ul continuă la FITCA23 cu o deşteptare. „Deşteptarea primăverii” de Frank Wedekind (foto), în regia şi scenografia lui Vlad Cristache, producţie a Teatrului Mic din Bucureşti. Un poem teatral rock, pe muzica originală compusă de Daniel Rocca – ce vă va rămâne mult timp în minte – și interpretarea live a trupei FiRMA.

Un spectacol dur despre lumea întreagă, dar mai ales despre poezia tinereţii încă nepervertite de regulile încâlcit de absurde ale societăţii. Un spectacol răscolitor ce vă lasă pe gânduri şi pe care veţi vrea să-l revedeţi de nenumărate ori. Deocamdată, e musai să-l vedeţi în penultima zi de Festival, sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 19.00.

„Sunt gata să pariez că spectacolul Deşteptarea primăverii va fi unul de viaţă lungă, că va face săli pline şi că spectatorii vor fi preponderent tineri”. (Mircea Morariu, O victorie – Deşteptarea primăverii la Teatrul Mic)

Duminică, 19 noiembrie, la finalul ediţiei 23 a Festivalului Clasic de la Arad, avem două propuneri:

De la ora 17.00, tinerii actori clujeni Denisse Moise, Cosmin Stănilă, Radu Dogaru, Dan Pughineanu, Andreea Bănică, Alexandru Chindriș, Alex Popa, Nicole Burlacu, Irina Sibef, Robert Danci, Maria Teișanu, Norbert Boda, Alexandru Popa, Blanca Doba, reuniţi în recent înfiinţata trupă Ţais, prezintă pe scena sălii Studio la Teatrul Clasic Arad un spectacol după texte de I.L.Caragiale, în propria lor versiune regizorală, în coproducţie cu Teatrul Naţional „Lucian Blaga” Cluj-Napoca.

Trupa Ţais, un nume despre care vom mai auzi de acum înainte. Deja ştim nenumărate lucruri despre ei. Sunt autorii şi creatorii unor poveşti frumoase: participanţi la Gala Tânărului Actor HOP, unii dintre ei câştigători de premii, sunt actori talentaţi, liberi, oameni faini, vin la noi de la Festivalul de Teatru „Toma Caragiu” de la Ploieşti. Aşa că aveţi toate motivele să vă încheiaţi periplul festivalier cu acest spectacol.

De la ora 19.00 vă aşteptăm să sărbătorim un alt gen de spectacol: musicalul. Adaptare de Joseph Stein după povestirile lui Sholom Aleichem, în regia lui György Korcsmáros, produs de Teatrul „Regina Maria” Oradea.

„Scripcarul pe acoperiş” ne poartă la începuturile secolului XX, într-o perioadă de suferinţă a comunităţii evreieşti din Rusia Imperială, atunci când pogromul ameninţă să destabilizeze valorile culturale şi religioase iudaice.

Un spectacol clasic, jucat pe Broadway din 1964, „Scripcarul pe acoperiş” este primul musical care a depăşit 3000 de reprezentaţii.

Spectacolul de la Oradea a obţinut două distincţii la Festivalul Internaţional de Teatru ATELIER 2012: Premiul special al Juriului pentru actorul Richard Balint şi Premiul pentru Cel mai bun coregraf – András Loránd. Un spectacol cu două nominalizări la Gala Premiilor UNITER, pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Ioana Dragoş-Gajdo şi Cea mai bună scenografie – Vioara Bara.

Suntem departe de finalul Festivalului de Teatru Clasic de la Arad, încă şapte spectacole ne vor trece pragul. Vă aşteptăm cu aceeași fervoare să ne bucurăm împreună de poveştile teatrului.

Programul ultimelor zile de festival îl puteţi afla accesând:

http://fitca.ro/informatii/program-2017/

Biletele se pot achiziţiona online, accesând platforma www.biletmaster.ro, precum şi de la agenţia teatrală de luni până vineri, în intervalul orar

 10.00 – 14.00 şi 17.00 – 19.00.

Festivalul de Teatrul Clasic de la Arad este organizat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad alături de Consiliul Local al Municipiului Arad şi Primăria Municipiului Arad.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.