Festivalul AMIFRAN, la cel de al XXIII-lea gong

Publicat de actualitati-arad in 19 Oct, 2015 | Parerea ta

comunicat presaFidel unei promisiuni făcute acum 23 de ani, Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Francofon reuneşte, şi anul acesta, pe scena mare a Teatrului Clasic “Ioan Slavici”, mai bine de 200 de liceeni din România, Franţa, Italia, Rusia, Bulgaria şi Polonia.

Contextul internaţional – din păcate altul, mult mai grav decât cel al „crizei gripei aviare” din 2006 -, a descurajat drastic participarea unor invitaţi tradiţionali precum Cehia, Spania, Austria, Canada, Serbia, Ungaria sau Belgia.

Şi totuşi festivalul propune 22 de spectacole în marea lor majoritate din oraşele din România unde atelierele de teatru licean francofon se încăpăţânează să nu obosească.

Emulaţia şi atracţia irezistibilă a fenomenului AMIFRAN aduce la întâlnirea autumnală arădeană liceeni din Bucureşti (două trupe), din Constanţa, Slobozia, Târgu Jiu (3 trupe), din Iaşi, Huedin, Cluj-Napoca, Dej, Bistriţa, Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi, în premieră la Arad, pe cei de la Liceul “Ioan Slavici” din Panciu. Dimensiunea internaţională e dată de prezenţa unor trupe din Lyon, Sofia, Catania, Lodz şi Moscova.

Festivalul se va desfăşura în nota lui obişnuită ce presupune, în afară de prezentarea respectiv vizionarea spectacolelor, şapte sesiuni de dezbatere a prestaţiilor scenice ale liceenilor francofoni, 14 ateliere de teatru conduse de profesionisti francofoni, un spectacol al atelierelor, un concurs spectacol pe tema dramaturgiei franceze (anul acesta la loc de cinste va fi Boris Vian şi piesa sa “Equarrisage pour tous”), o expoziţie de fotografii (“Dincolo de cortină”). Şi tot ca de obicei, un grup de elevi ai Colegiului Naţional “Moise Nicoară” va redacta cotidianul festivalului “Girouette de la nuit”.

Amifranii vor performa în mai multe reprize. Sâmbătă 24.10, ora 20.30, generaţiile 2011, 2012, 2013, acum studenţi sau masteranzi la Cluj, Bucureşti şi Timişoara, vor relua unul dintre cele mai longevive spectacole ale amifranului „Au revoir, à la prochaine!” pe care îl vor dedica regizorului francez Alain Sabaud care a montat patru spectacole în coproducție cu teatrul arădean între anii 2008 – 2012 şi care ne-a părăsit în vara aceasta.

Marţi, 27 octombrie, de la ora 14.00 va avea loc spectacolul „La petite ONU” de Jean-Michel Ribes, premiat la festivalul Maski din Moscova (decembrie 2014) precum şi la Festivalul de Teatru Licean Francofon de la Pecs (2015).

Cei interesaţi vor putea urmări ultima producţie a amifranilor „Auto – psy de petits crimes innocents” după texte de Gérald Gruhn şi Vasile Leac, miercuri, 28 octombrie, de la ora 20.00, o reprezentaţie pe care amifranii o aşteaptă cu mari emoţii pentru că în sală vor fi prezenţi şi cei doi autori.

De altfel, Gérald Gruhn s-a oferit să conducă, în mod benevol, un atelier de producere de text (“Inventer des mots”) pentru elevii francofoni cu înclinaţii literare.

Această a XXIII-a ediție a fost posibilă datorită sprijinului financiar al Consiliului Municipal Arad și al Centrului Municipal de Cultură, al Consiliului Județean Arad și al Centrului Cultural Județean, al Ambasadei Franței la București și al Organizației Internaționale a Francofoniei.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de prof. Florin Didilescu. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Comunicate de presa

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare