FARAD 2014 – Filme conectate la realitate. PROGRAM

Publicat de actualitati-arad in 17 Dec, 2014 | Parerea ta

Banner FARAD 1-2Prima ediție a Festivalului de film documentar „FARAD“, organizat de Romanian Film Initiative/FilmETC, se va desfășura în perioada 20-21 decembrie, la Cinematograful Arta din Arad.

Organizatorii festivalului, aflat sub patronajul Primăriei Arad, prin Centrul Municipal de Cultură, au anunțat că programul cuprinde o selecție de proiecții de tip scurt-metraj, documentar, film de autor și film experimental.

„Un festival original în peisajul naţional, a cărui identitate se inspiră din poziţia de frontieră a Aradului, FARAD va explora diverse forme cinematografice de reprezentare a realităţii şi modalităţi de a transcende limitele şi graniţele – formale sau naţionale. FARAD prezintă filme documentare, hibride şi experimentale – Filme conectate la realitate. Tema acestei prime ediţii a festivalului, care se va desfăşura între 20-21 decembrie, o dată cu evenimentele dedicate aniversării a 25 de ani de la căderea Comunismului este, inevitabil, Revoluţia – o temă pe care filmele de anul acesta o explorează local şi internaţional, la nivel personal şi ca mişcare de masă, în perspectiva istorică şi în prezentul imediat“, se menționează într-un comunicat de presă remis de organizatori.

Selecţia de filme propusă pentru cele două zile de festival cuprinde următoarele titluri: Stremţ ’89, Timişoara: Decembrie 1989, Maidan, Bucureşti, unde eşti?, Tzvetanka, Al doilea joc, Concerning violence (Despre violenţă) şi Videogramele unei revoluţii.

Proiecţia scurt-metrajului Stremţ ’89 şi a documentarului Bucureşti, unde eşti? va avea loc în prezenţa regizorilor Anda Puşcaş şi Dragoş Dulea, respectiv Vlad Petri, care vor intra în dialog cu publicul prezent.

Un eveniment special îl constituie proiecţia unei selecții de 11 filme din arhiva grupului arădean kinema ikon, cel mai vechi colectiv de film experimental din România.

„Aradul are de fapt o tradiţie de film inegalabilă: cel mai vechi colectiv de filme experimentale din ţară, kinema ikon, s-a născut şi a rezistat aici încă din anii ’70. La aceasta se adaugă şi un uriaş potenţial cultural de viitor, nu doar în film, dar şi în artele vizuale. E foarte ofertant sa iniţiezi şi să creşti un festival în aceste condiţii. Pentru mine personal, este şi onorant: am legături profunde cu oraşul Arad, fiind născută la Ineu. Astfel, este o şansă de suflet să contribui în acest fel”, a spus Mona Nicoară, director artistic al FARAD.

FARAD este un eveniment conceput de Romanian Film Initiative (organizatorii festivalului de film românesc Making Waves din New York) şi beneficiază de suportul logistic al Asociaţiei Arad Capitală Europeană a Culturii 2021, 111Film şi de parteneriate specializate cu actori culturali locali precum kinema ikon, Librăria Scienta şi Boeme Cafe.

Programul festivalului

Sâmbătă, 20 decembrie

ora 15.00 – Stremţ 89, (în prezenţa regizorilor)

ora 15.45 – Timişoara: Decembrie 1989

0ra 17.30 – Maidan ( a avut premiera la Cannes)

0ra 20.00 – Bucureşti, unde eşti (în prezenţa regizorului)

ora 22.00 – Tvetanka (în prezenţa regizorului)

Duminică, 21 decembrie

0ra 11.00 – Întâlnire cu tinerii documentarişti din Arad (Librăria Scienta, str. Vasile Alecsandri, nr. 1)

ora 15.00 – Al doilea joc

0ra 17.00 – Concerning violence (Despre violenţă)

0ra 19.00 – Kinema Ikon: 11 filme (în prezenţa autorilor)

0ra 21.00 – Videogramele unei revoluţii

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare