Ziarul electronic al arădenilor

Falcă vs. Fifor. Tema: Monumentul Marii Uniri

O delegație a Ministerului Culturii va ajunge la Arad, în această lună, pentru a definitiva demersurile privind amplasarea Monumentului Marii Uniri.

Anunțul a fost făcut, joi, de primarul Aradului, Gheorghe Falcă, ca replică la afirmațiile senatorului PSD Mihai Fifor.

Zielel trecute, parlamentarul social-democrat a spus ministrul Culturii i-a dat asigurări că monumentul este pregătit și că, „în prezent, totul este la latitudinea municipalității arădene pentru ca acesta să fie amplasat în timp util pentru celebrarea Centenarului Marii Uniri“.

În replică, primarul Falcă susține că senatorul PSD a făcut declarații mincinoase.

„Am constatat cu surprindere ca domnul senator Fifor persistă în a minţi arădenii declarând ca a avut o întâlnire cu domnul Ministru a Culturii, Ionuţ Vulpescu, şi că Primăria Arad nu face nimic de 10 ani pentru amplasarea monumentului Marii Uniri în Arad. Doresc să îi amintesc domnului senator că minciuna are picioare scurte și că există hotărâri judecătorești definitive prin care sculptorul are obligația să transporte și să monteze Monumentul în Arad, că la sfârșitul lunii aprilie o delegație din Ministerul Culturii va fi prezentă la Arad pentru a definitiva demersurile de amplasare a Monumentului. În loc să mintă, domnul senator ar fi bine să sprijine cu adevărat proiectele Aradului”, a declarat Gheorghe Falcă.

Primăria a prezentat și un istoric al demersurilor pentru amplasarea Monumentului Marii Uniri la Arad.

„Lucrarea a fost contractată de Ministerul Culturii și atribuită sculptorului Florin Codre. Din cauza întârzierilor constate în derularea contractului, Ministerul Culturii a inițiat o acțiune judecătorească pentru obligarea sculptorului Florin Codre să definitiveze lucrarea. (număr dosar unic 26315/3/2013* – Tribunalul București.

În luna octombrie 2015 este pronunțată hotărârea Tribunalului București, numărul 1225/2015  22.10.2015 – prin care instanța de judecată „Obligă pârâtul reclamant – Florin Codre – să transporte şi să amplaseze lucrarea intitulată „Monumentul Marii Uniri de la 1918“ în municipiul Arad, conform contractului de comandă nr. 55/07.12.2007”.

În anul 2016, sculptorul Florin Codre atacă la Curtea de Apel București hotărârea Tribunalului București. Dosar unic 26315/3/2013* – Curtea de Apel București.

În luna aprilie 2016, Curtea de Apel București emite hotărârea nr. 305/2016 prin care „Respinge apelul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică”.

Astfel că, instanțele de judecată confirmă faptul că Florin Codre are obligația să transporte și să monteze Monumentul Marii Uniri în Arad“, se arată în prezentarea Primăriei Arad.

CITITI SI: Fifor: „Oare trebuie să treacă Centenarul pentru ca Monumentul Marii Uniri să își găsească locul în Arad?”

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *