Ziarul electronic al arădenilor

Falcă renunță la majorarea impozitelor. VEZI explicațiile primarului

Decizia de majorare a unor taxe și impozite locale din municipiul Arad, hotărâtă într-o ședință a Consiliului Local Municipal, va fi anulată printr-un nou proiect de hotărâre care va fi supus votului consilierilor municipali.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat, vineri, că majorarea unor taxe şi impozite locale, decisă de Consiliul Local în luna decembrie, va fi anulată, printr-un nou proiect de hotărâre care va fi supus votului în următoarea şedinţă a aleşilor locali.

Motivul invocat de Falcă este „campania” dusă de USR, care a atacat în contencios administrativ hotărârea de majorare a unor taxe.

Primarul Falcă a declarat că a decis, vineri, să anuleze în Consilul Local (CL) hotărârea de majorare a unor taxe şi impozite locale, aprobată înainte de Crăciun.

Falcă a reclamat că USR a început „o campanie” după majorarea taxelor, în timp ce fondurile suplimentare aduse la bugetul local sunt neglijabile.

„Toată valoarea ce se aduna din creşterea impozitelor pe 2018 este de 4 milioane de lei. Dacă facem un calcul, cele patru milioane de lei înseamnă vreo 800.000 de euro la nivel de municipiu, în schimb campania era atât de profundă că Aradul îşi creşte taxele şi că va fi groaznic, încât am luat decizia să intrăm în Consiliu să anulăm acest lucru şi să aştept campania USR pe faptul că de doi ani Aradul nu primeşte 2,5 milioane de euro pentru stadionul UTA (aflat în reconstrucţie, banii fiind promişi de Guvern – n.r.), iar dacă nu vin banii, e pericol să nu se finalizeze lucrările”, a spus Falcă.

Primarul a mai declarat că are deja proiectul de hotârâre privind revenirea la nivelul taxelor din 2015, când a avut loc majorarea anterioară, iar acesta va fi supus votului în şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare.

Falcă a criticat USR spunând că nu a văzut „o campanie pe faptul că PSD a furat 16 milioane de euro” din bugetul oraşului prin modificarea de către Guvern a Codului Fiscal.

„Asta îmi confirmă că există un parteneriat între USR şi PSD”, a spus Falcă.

În 8 ianuarie, USR Arad anunţa că a atacat la instanţa de contencios administrativ hotărârea Consiliului Local nr. 511/21.12.2017, prin care în Arad sunt majorate cu 25% impozitele pe locuinţele persoanelor fizice şi cu aproximativ 5% cele pe terenuri.

Într-o dezbatere publică organizată de Primăria Arad la jumătatea lunii decembrie pe marginea proiectului privind taxele şi impozitele anului 2018, primarul Gheorghe Falcă declara că îşi asumă creşterea anumitor taxe. Edilul spunea că în cazul unui apartament de 90 de metri pătraţi, în 2017 s-a plătit un impozit de 248 de lei, iar în 2018 se va plăti 310 lei, creşterea fiind de 25 la sută.

Falcă spunea că 98 la sută dintre taxele şi impozitele din Arad au rămas neschimbate, dar nu a precizat de ce este necesară majorarea unora dintre obligaţiile populaţiei către bugetul local.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.