Falcă: Arad-Timişoara, al doilea pol economic prin regionalizare

Publicat de actualitati-arad in 28 Mar, 2013 | Parerea ta

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrimarul Aradului, Gheorghe Falcă, spune că dezvoltarea economică a regiunii trebuie să primeze în faţa orgoliilor privind stabilirea capitalei în urma regionalizării, proces care ar putea crea polul economic Arad-Timişoara, al doilea ca mărime după Bucureşti.

Prezent la o dezbatere privind regionalizarea, organizată joi la Consiliul Judeţean (CJ) Arad, de Confederaţia Sindicală Naţională Meridian, primarul Aradului, Gheorghe Falcă (PDL), a afirmat că “regionalizarea ar crea o perspectivă de explozie economică foarte mare în Arad şi Timişoara.

“Se poate crea în România un pol economic foarte mare, Arad-Timişoara, al doilea ca mărime după Bucureşti. Aceste două judeţe ale regiunii exportă mai mult decât importă, au o balanţă comercială pozitivă şi o forţă de muncă foarte bine acoperită”, a spus Falcă.

Primarul a afirmat că regionalizarea ar fi în avantajul dezvoltării economice a României pentru că “s-ar crea, pe lângă motorul mare care este Guvernul, încă opt motoare de economie”, iar “fondurile europene îşi vor atinge scopurile pentru care au fost alocate”.

“Va exista posibilitatea de accesare directă a fondurilor europene, fără a trece prin filtrul de pe Dâmboviţa”, a spus edilul.

Primarul municipiului Arad a adăugat că regionalizarea “e şansa” autorităţilor locale de a primi ce merită.

“Dacă munceşti, primeşti, nu mai poţi da vina pe Bucuresti. Azi, în judeţul Ialomiţa, cel mai mare angajator e Spitalul Judeţean. Ce viitor pot avea românii din acel judeţ? În Botoşani, sunt mai mulţi angajaţi la stat decât la privat. Există discrepanţe prea mari între judeţe (…) În România avem comune cu 340 de oameni. Dacă dăm la o parte pensionarii şi pe cei sub 18 ani, rămân circa o sută şi cam toţi lucrează în administraţie, pentru că la primărie e nevoie de angajaţi”, a spus Falcă.

Primarul Aradului a declarat că, înainte de a se discuta despre locurile capitalelor, trebuie să se aibă în vedere posibilitatea de dezvoltare economică a regiunilor.

“Nu trebuie să ne gândim unde e capitala, pentru că se poate gândi un echilibru în zonă. Acum un an, unii se dădeau cu capul de pereţi chiar în această sală că Timişoara nu trebuie să fie capitală, iar azi şi ei zic că trebuie, i-am văzut în interviuri (…) Poate să existe o locaţie unde stă preşedintele regiunii, una unde avem Comitetul legislativ al regiunii, un loc unde avem Executiv şi unul în care există Agenţia de Dezvoltare Regională. Se pot împărţi cele patru atribuţiuni importante astfel încât orgoliile să dispară şi să avem ca prioritate dezvoltarea”, a explicat Falcă.

La rândul său, preşedintele CJ Arad, Nicolae Ioţcu (PDL), a spus, la aceeaşi dezbatere, că este “sceptic” că regionalizarea se va face “în actuala conjunctură politică”.

“Domnul Dragnea împarte capitalele regiunilor înainte de a stabili cum vor arăta acestea, fapt care demonstrează un demers politic, care nu e în favoarea cetăţeanului. În zona PNL se discută cum va fi stabilit guvernatorul, dacă va fi ales sau numit, dar încă nu ştim ce va guverna. Trebuie să discutăm principiile care să guverneze o lege care să ducă la o regionalizare reală şi corectă”, a spus Ioţcu.

El a adăugat că regionalizarea trebuie să conducă la descentralizare, criticând faptul că multe decizii sunt păstrate încă la Bucureşti.

“Degeaba am descentralizat spitalele, dacă atunci când vrem să angajăm medic trebuie să primim aviz de la Ministerul Sănătăţii şi să publicăm postul în revista de sănătate. Asta durează şi două luni, până are loc revista să publice, iar poate până atunci medicul e plecat în Franţa, unde are loc de muncă”, a spus Ioţcu.

Pe de altă parte, viceprimarul municipiului Arad Levente Bognar, preşedinte al UDMR Arad, a spus că regionalizarea trebuie să ţină cont de tradiţiile judeţelor, pentru a nu fi grupate judeţe care nu au nicio legătură, dând exemplele Aradului şi Hunedoarei.
El a spus că sunt de preferat regiuni mai mici, de câte trei judeţe, iar Aradul s-ar încadra lângă Timiş şi Caraş-Severin.

“Desigur, e o provocare să găsim forma potrivită a regiunilor astfel încât judeţele să-şi păstreze identitatea”, a spus liderul UDMR Arad.

La dezbaterea care a durat peste trei ore au participat reprezentanţi ai administraţiei din judeţ, politicieni, asociaţii, directori de instituţii, dar şi preşedintele Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, Ion Popescu, care a spus că astfel de dezbateri vor mai fi organizate în ţară.

sursa: Mediafax

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare