Ziarul electronic al arădenilor

Expoziție de pictură convivenza Antonio Del Donno (Italia)

Antonio Del Donno_afisAntonio del Donno a realizat  Evangheliile, cărți-obiect din lemn, expuse la muzeul din Vatican.

Sala Ovidiu Maitec/Muzeul de Artă Arad/Complexul Muzeal Arad
Str. Gheorghe Popa de Teiuş, nr. 2-4, etaj 2

2-25 septembrie 2016
Vernisaj : Vineri, 02 septembrie 2016, orele 18.00

Curator: Enrico Binaco

Prezintă: prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea

Muzeul de Artă, din cadrul Complexului Muzeal Arad, găzduiește, în premieră, expoziția de pictură, semnată de cunoscutul artist italian Antonio Del Donno. Vernisajul va avea loc, vineri, 2 septembrie, orele 18.00, în prezența artistului Antonio Del Donno, evenimentul fiind prezentat de prof. univ. dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor din Oradea. Expoziția este deschisă la Arad în perioada 2-25 septembrie.

Evenimentul este realizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad.

Antonio Del Donno (născut în 1927 la Benevento) a studiat la Liceul de Artă și Academia de Arte Frumoase din Napoli. Debutul, la începutul anilor ’50, a fost marcat de grafica arhitecturală. Prima expoziție personală (1962) a deschis-o la Pinacoteca Provinciale din orașul natal. Doi ani mai târziu a participat la Bienala de la Veneția, unde l-a întâlnit pe Robert Rauschenberg, influența acestuia fiind identificată în cariera ulterioară a lui Del Donno.

Expresionismul abstract al școlii de la New-York, tașismul, gestualismul, minimalismul, arta informală și curentul Arte Povera sunt puncte de referință în creația artistului italian.

În 1972 Antonio del Donno a realizat  Evangheliile, cărți-obiect din lemn revendicate de către Arte Povera, câteva dintre acestea fiind expuse la muzeul din Vatican. Anii ‘80 înseamnă revenirea la stilul care combină bidimensionalitatea picturii cu tridimensionalitatea sculpturii sau cea a obiectului banal. Dupa anul 2000 a creat seria Containerelor de Lumină, a revenit la Evangheliile din lemn, apoi au urmat Cuvintele de Foc și Capcanele. Lucrările mai recente ironizează subtil lumea publicității și a marketingului, criticând consumismul și superficialitatea, dublată uneori de agresiune, produsului vizual contemporan.

Cu prilejul expozițiilor personale, cele mai multe organizate în Italia, expresia plastică a  lui Del Donno a fost bine apreciată de critica de specialitate: Achille Bonito Oliva, Filiberto Menna, Mirella Bentivoglio, Enzo Battarra, Giuseppe Galasso.

Lucrările sale sunt expuse în 45 de orașe (Ancona, Barcellona, Bremen, Firenze, Grenoble, Oxford, Torino, Viena, Los Angeles, New York, Rio de Janeiro, Tokyo, etc), în expoziții permanente din muzee, în spații private și instituționale.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Complexul Muzeal Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *