Ziarul electronic al arădenilor

„Exit“, în premieră pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad

Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici”  Arad invită publicul la premiera  spectacolului EXIT, o coproducție a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara, a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad și а Teatrului Național din Sombor (Serbia). 

Regizorul spectacolului este Schilling Árpád, unul dintre cei mai cunoscuți regizori maghiari, cel care a înființat Trupa Krétakör în 1995, un teatru renumit pe plan internațional.

Fundația Krétakör, fondată după desființarea trupei în anul 2008, se ocupă cu diferite proiecte artistice, pedagogice și sociale.

Traducerea în limba română a textului îi aparține lui Ludovic Nótáros.

Distribuția spectacolului este alcătuită din actorii: Balázs Attila, Bandi András Zsolt, Csata Zsolt, Ninoslav Đorđević, Éder Enikő, Andrei Elek, Branislav Jerković, Mátrai Lukács Sándor, Dragana Šuša, Tokai Andrea, Vass Richárd și Carmen Vlaga-Bogdan

EXIT este un spectacol bazat pe improvizațiile actorilor din distribuție. Pe parcursul repetițiilor, regizorul a propus actorilor mai multe scene și personaje, iar improvizațiile născute din acestea au fost finalizate cu ajutorul co-autorului  Láng Annamária și al dramaturgului Biró Bence.

Personajele spectacolului sunt imigranţi economici, care au fost închişi într-o clădire scoasă din funcțiune, undeva în Marea Britanie. Au sosit din regiunea estică a Europei: vor să iasă de undeva și în același timp vor să intre undeva.

„Obiectivul principal era să cunoaștem cât mai bine actorii, și pentru asta am făcut interviuri cu ei înainte de a începe perioada de repetiție”,  afirmă Biró Bence.

„Árpád se bazează foarte mult pe actori, nu le dă sarcini care nu li se potrivesc, ceva care nu găseşte în ei o bază profundă. Când se gândește la concepția regizorală știe deja foarte clar cine ce rol va juca. Desigur, și noi urmărim cu mare atenţie actorii și este treaba noastră să le dăm provocări și exerciții care sunt cumva naturale pentru ei, deci, spectacolul final depinde în mare parte de actorii care joacă”, spune  Láng Annamária.

Pe parcursul spectacolului,  toți actorii sunt pe scenă de la început până la sfârșit, astfel,  spectatorii pot să decidă care dintre ei par mai interesanți, pe cine vor să urmărească. Pe scenă sunt doar câteva elemente de decor sau costume, tot ce vedem este estetica minimalistă a spațiului gol al scenei, personalitatea și interdependența actorilor.

Spectacolul are trei premiere, câte una pentru fiecare dintre cei trei coproducători.

După premiera de la Timișoara, din cadrul festivalului TESZT, care a avut loc pe 21 mai 2017, spectacolul a fost prezentat la Sombor (Serbia) și a participat la Festivalul de Teatru Sterijino Pozorje din Novi Sad, unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din Serbia, aflat la ediția a 62 a.

La Arad, premiera spectacolului Exit va avea loc  joi, 8 iunie 2017, de la ora 19.00, la sala mare  a Teatrului Clasic ,,Ioan Slavici”.

Biletele pentru premiera acestui spectacol se pot achiziționa de la agenția teatrală sau online, accesând  platforma www. biletmaster.ro.

Vă așteptăm la teatru!

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.