Evenimente culturale comune organizate la Arad şi Pecs, în anul 2013

Publicat de actualitati-arad in 01 Jun, 2013 | Parerea ta

DSC_2343Mai multe evenimente culturale comune vor fi organizate la Arad şi Pecs (Ungaria), în cadrul programului de colaborare între cele două oraşe înfrăţite.

Programul a fost semnat la Arad în prezenţa viceprimarilor din cele două orașe, Bognar Levente şi Nagy Csaba, momentul oficial fiind precedat de o şedinţă comună a comisiilor de cultură-învăţământ din cele două oraşe.

În 2013, cele două oraşe vor marca 10 de ani de colaborare şi 5 ani de la semnarea actului de înfrăţire.

„Este un an aniversar în ceea ce priveşte colaborarea şi înfrăţirea între Arad şi Pecs. Pe lângă evenimentele culturale, în cadrul întâlnirilor pe care le vom avea vom promova Aradul, cultura şi valorile noastre istorice şi nu numai pentru a câştiga titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. De asemenea, gândim proiecte comune cu administraţia oraşului Pecs, pentru accesarea fondurilor europene în exerciţiul financiar 2014-2020”, a spus Bognar Levente.

De asemenea, viceprimarul oraşului Pecs, Nagy Csaba, a afirmat că, în fiecare an, se încearcă implementarea unor activități noi în cadrul programului de colaborare între cele două oraşe.

„Considerăm foarte important ca cetăţenii din Pecs să poată să cunoască istoria şi cultura oraşului Arad. De asemenea, înfrăţirile între şcolile din Pecs cu şcoli din Arad au fost foarte fructuoase şi pe lângă parteneriatele şcolare s-au format legături de prietenie pe viaţă între elevi”, a spus Nagy Csaba.

Programul de colaborare culturală pe anul 2013 între oraşele înfrăţite Pecs şi Arad cuprinde colaborări între instituţiile de cultură şi în domeniul educaţiei.

Astfel, în 21 august va fi organizată Ziua oraşului Pecs la Arad, iar în 13 septembrie, Ziua oraşului Arad la Pecs.

În perioada 22-30 iunie, o delegaţie a oraşului Pecs va participa la concursul internaţional de artă plastică de la Arad, „Culorile Mureşului”. În luna noiembrie, la Pecs, colecţionarii de machete de trenuleţe din Arad vor organiza o expoziţie.

În luna octombrie, actorii teatrului din Pecs vor juca un spectacol în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru Clasic de la Arad.

Programul de colaborare pe anul 2013 mai prevede încheierea unui protocol de colaborare între bibliotecile din cele două oraşe, urmând să fie programate întâlniri cu cititorii, seri literare şi donaţii de cărţi.

Totodată, Ono Pictures Arad şi Fondul de film al Dunării de Sud din Pecs vor colabora pentru promovarea artei cinematografice.

Colaborarea în domeniul educaţiei prevede și participarea trupei franceze de teatru din Pecs la Festivalul Amifran de la Arad, în luna octombrie, predarea în şcoli a noţiunilor de patrimoniu, dar şi întâlniri ale specialiştilor în valorificarea patrimoniului cultural.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Social

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare