Euribor a început să crească, urmează dobânda la credite în euro

Publicat de actualitati-arad in 05 Feb, 2013 | Parerea ta

euribor_crediteDe la începutul anului, Euribor la 3 luni a crescut cu aproape 30 de procente, pe fondul așteptărilor pozitive cu privire la economia europeană.

Dacă în cursul anului trecut, indicii Euribor au înregistrat aprecieri de peste 1 procent, atingând la finalul lui 2012 valori minime istorice, începutul anului a adus o inversare a trendului, care ar putea conduce la o scumpire a creditelor în valută.

Scăderea Euribor din 2012 a ajutat românii care au credite în euro să plătească rate lunare mai mici, după ce ratele dobânzilor pentru creditele în euro cu dobândă indexabilă la Euribor au coborât cu peste 1 procent.

Scăderea dobânzilor a reușit astfel să atenueze și creșterea înregistrată de cursul de schimb valutar, care tot în 2012 a atins cele mai ridicate valori în raport cu euro sau dolarul.

Euribor la 3 luni a crescut cu 30% în acest an

Așa cum avertizam la începutul anului, scăderea indicilor Euribor era aproape de final, deoarece în cazul celui mai utilizat indice, Euribor 3M, valoarea acestuia era de 0,18%, foarte aproape de zero, astfel că, cel mai probabil, următoarea mișcare era una de apreciere, odată ce criză din zonă euro începea să scadă din intensitate.

Creșterea de la începutul anului în termeni absoluți nu este foarte mare, chiar dacă, ca și procent, în cazul Euribor la 3 luni se apropie de 30%. Creșterea de până acum ar duce la o scumpire cu doar 0,05% pentru creditele Prima Casă în euro.

Mai importantă este însă tendința dobânzilor la euro, care ar putea crește și mai mult, mai ales că dobânda de politică monetară a BCE este de 0,75%, mult mai ridicată decât dobânzile la Euribor din prezent.

Creditele în euro au dobânzi mai mici

Românii sunt atrași către creditele în valută și, în special, cele în euro, datorită dobânzilor mai reduse față de cele pentru lei. Dacă în cazul creditelor de nevoi personale, majoritatea băncilor au renunțat încă de anul trecut la ofertele în euro, pentru creditele ipotecare, împrumuturile în euro sunt preferate.

Acceași atracție către împrumutul în euro o are și programul guvernamental Prima Casă, peste 90% dintre credite fiind acordate în monedă europeană.

Diferența de dobândă în cazul acestui împrumut este de 4 procente, în favoarea euro, avantaj care nu poate fi combătut prin riscul de schimb valutar, mai ales că acesta ar trebui să ajungă la 7 lei pentru a acoperi diferența de dobândă.

O tactică adoptată de câteva bănci la finalul anului trecut a fost de a elimina creditele în euro din oferta proprie, clienții fiind astfel obligați să aleagă creditul în lei. Rămâne de văzut succesul acestor campanii, și dacă nu cumva clienții se vor îndreptă tot către credite în euro, dar de la concurență.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare