Eroii martiri ai Revoluției din ’89 au fost comemorați

Publicat de actualitati-arad in 18 Dec, 2014 | Parerea ta

IMG_6246GALERIE FOTO Eroii martiri Revoluției din Decembrie 1989 de la Arad au fost omagiați, joi seara, în cadrul unui eveniment la care au fost prezenți participanți la evenimentele din urmă cu 25 ani, urmașii celor care și-au pierdut viața, oameni de cultură, dar și reprezentanți ai administrației locale.

Evenimentul a încheiat seria manifestărilor dedicate aniversării a 25 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, organizate de Asociația „Arad Capitală Europeană a Culturii 2021“

Manifestarea de joi seara, intitulată „Arad. Revoluție.25, a fost organizată în Palatul Administrativ, în sala „Regele Ferdinand“.

În deschiderea evenimentului, a fost păstrat un moment de reculegere în memoria celor 24 de arădeni, eroi martiri ai Revoluţiei din 1989.

Apoi, elevi ai Colegiului Naţional „Moise Nicoară” au purtat 24 de lumânări aprinse în memoria celor dededaţi, iar pe două ecrane erau prezentate imagini cu chipurile şi numele celor care și-au pierdut viața în urmă cu 25 ani.

În cadrul evenimentului, actorul Valentin Voicilă, cel care a condus mişcarea revoluţionară din Decembrie 1989 de la Arad, a spus că, „în acele zile nu au existat eroi, a existat doar oraşul Arad”.

„Eu nu sunt actorul Valentin Voicilă. Sunt unul dintre necunoscuţii din stradă. Nu sunt lider, pentru că cel mai bine m-am simţit între oameni, acolo, în mulţime, unde nimeni nu ştia cine sunt. Eroul principal al Revoluţiei din Arad este oraşul Arad. Când vorbim despre Revoluţia din 1989 trebuie să vorbim despre oraşul Arad. Orgoliile trebuie să cadă. Gloria trebuie să cadă. Există doar oraşul Arad”, a spus Valentin Voicilă.

Voicilă i-a mai îndemnat pe cei aflați la conducerea orașului și a țării să se gândească mereu la eroii Revoluţiei din Decembrie 89.

„Această istorie ne obligă. E vorba de sânge, e vorba de moarte. Îi îndemn pe consilierii locali, consilierii judeţeni, deputaţi, senatori, ca atunci când votează o lege să se gândească la faptul că atunci au murit oameni şi că a rămas durere în familii, ceea ce îi obligă să fie drepţi şi corecţi cu ceea ce votează”, a mai spus Valentin Voicilă.

De asemenea, Doina Nan, mama tânărului Flavius Mada, decedat la Revoluţia din ‘89, a participat la evenimentul de joi împreună cu copii a doi eroi martiri: Norbert Gruber, fiul lui Geza Gruber, şi Alina Clepe, fiica lui Gheorghe Clepe.

Doina Nan a cerut autorităţilor locale să iniţieze un program de monitorizare şi ajutorare a familiilor urmaşilor celor decedaţi.

„În decembrie ’89, când mi-am pierdut fiul, am crezut că s-a sfârşit totul. Însă, durerea m-a întărit atât de mult încât nu mai mi-e frică de nimic. Au trecut 25 de ani de atunci. Din 24 de mame de eroi niciuna nu a putut să vină astăzi, aici. Fac un apel către Primărie, către serviciile sociale, mergeţi şi vedeţi care este starea familiilor eroilor Revoluţiei. Eu merg des acasă la fiecare şi ştiu că unii sunt bolnavi, alţii sunt imobilizaţi la pat”, a spus Doina Nan.

Cei prezenţi la evenimentul de joi au putut să vadă şi o expoziţie dedicată Revoluţiei din dDecembrie 1989 de la Arad. Alături de zeci de fotografii care au fost expuse în holul Palatului Administrativ au mai fost expuse o portavoce, tuburi de cartuşe, dar şi mai multe exemplare din ziarele tipărite în primele zile ale Revoluției din 1989.

Obiectele expuse fac parte din patrimoniul expoziției permanente de istorie a Complexului Muzeal și au fost recuperate după evenimentele din Decembrie 1989 de la Arad.

Asociaţia „Arad Capitală Culturală Europeană“ a organizat mai multe conferinţe pentru a comemora evenimentele din decembrie ‘89 de la Arad, la care au fost invitaţi Lavinia Betea, scriitoare și specialist în istorie recentă, Valentin Voicilă, actor și lider revoluționar, Emil Șimăndan, ziarist, și Attila Duka, participant activ la Revoluția din 1989.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare