Emisiunile de tip reality show, marcate cu menţiunea “Acest program este o ficţiune”

Publicat de actualitati-arad in 27 Feb, 2013 | Parerea ta

ioana tufaruEmisiunile de tip reality show, ale căror scenarii se bazează pe fapte sau situaţii reale din viaţa unor persoane, conţinând însă şi elemente de ficţiune, trebuie semnalate prin menţiunea “Acest program este o ficţiune”, potrivit unei prevederi dintr-un proiect de Decizie votată, marţi, de CNA.

Potrivit Proiectului de Decizie, ” orice emisiune de tip reality show, al cărei scenariu se bazează pe fapte sau situaţii reale din viaţa unor persoane, conţinând însă şi elemente de ficţiune, se semnalează, la început şi la sfârşit, precum şi la reluarea după pauze publicitare, prin menţiunea «Acest program este o ficţiune», afişată lizibil, cu o dimensiune de minimum 30 de puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiţie, şi pentru o durată de minimum 60 de secunde “.

Proiectul de Decizie mai prevede că, “înainte de difuzarea unor imagini şocante, a unor scene de violenţă sau cu impact emoţional negativ, care pot impresiona în mod neplăcut telespectatorii, aceştia vor fi avertizaţi prin menţiunea, afişată static şi lizibil: «Atenţie! Urmează imagini care pot afecta starea emoţională a telespectatorilor»”.

Decizia va putea intra în vigoare după publicarea sa în Monitorul Oficial.

CNA a luat decizia de a obliga posturile de televiziune să marcheze emisiunile de tip reality show, ale căror scenarii se bazează pe fapte sau situaţii reale din viaţa unor persoane, conţinând însă şi elemente de ficţiune, cu menţiunea “Acest program este o ficţiune”, după ce au constatat că unele posturi TV difuzează emisiuni care par a fi reportaje, însă, de fapt, acestea sunt ficţiuni.

Astfel, CNA a amendat, pe 12 februarie, cu 20.000 de lei, postul Antena 1, pentru că în emisiunea “Acces direct” a fost încălcat dreptul la imagine al Ioanei Tufaru, dar şi pentru faptul că publicul a fost dezinformat, întrucât programul respectiv era o ficţiune şi nu un reportaj, aşa cum a fost prezentat.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, atunci, ediţiile din 4 şi 5 februarie ale emisiunii “Acces direct” de la Antena 1. În cele două ediţii a fost prezentat un material cu Ioana Tufaru, fiica regretatei cântăreţe Anda Călugăreanu, în care un reporter al postului şi Adriana Bahmuţeanu îi dădeau lecţii de igienă. În urma difuzării acestor emisiuni, CNA a primit peste 100 de reclamaţii de la telespectatori.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Din tara

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare