Emil Șimăndan – amintiri din Revoluția din ‘89

Publicat de actualitati-arad in 05 Dec, 2014 | Parerea ta

IMG_5982GALERIE FOTO Publicistul Emil Șimăndan a relatat, vineri, mai multe momente din timpul Revoluţiei din Decembrie ‘89 de la Arad, și a spus, în timpul unei întâlniri cu elevi de la Colegiului Național „Moise Nicoară”, că această revoluție a fost „cel mai important eveniment“ al generaţiei sale.

Întâlnirea lui Emil Șimăndan cu elevii de la Colegiul Național „Moise Nicoară“ a făcut parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluția din 1989, organizate sub titulatura „Arad. Revoluție. 25” de Asociaţia “Arad Capitală Europeană a Culturii 2021“.

„Cel mai important eveniment al generaţiei mele a fost Revoluţia din Decembrie ‘89, aşa cum cel mai important eveniment al părinţilor mei a fost al Doilea Război Mondial, iar al bunicilor, Primul Război Mondial“, a afirmat Emil Șimăndan.

Autor a opt volume despre Revoluția din Decembrie ’89, Șimăndan a spus că el a cercetat evenimentele din decembrie 1989 de la Arad din punct de vedere al jurnalistului.

„Eu eram ziarist în decembrie ‘89. În acest context am început în 1990 să cercetez evenimentele mai amănunţit. Marea mea surpriză a fost că tot ceea ce am descoperit nu puteam să public. Nu-mi publicau cei care conduceau atunci ziarele şi aveam documente pe care le-am adunat stând de vorbă cu revoluţionari, cu Armata, cu oamenii simpli. Astfel mi-a venit ideea să scriu o carte. M-a mai ambiţionat faptul că autorităţile de la Bucureşti nu recunoşteau Aradul ca fiind al doilea oraş al Revoluţiei. Astfel, în 1990 s-a născut primul volum, «Întrebătorul din Agora», după care au fost celelalte volume”, a spus Emil Şimandan.

Emil Şimăndan le-a povestit elevilor că în 21 decembrie s-a aflat în mijlocul evenimentelor din centrul Aradului şi că l-a impresionat foarte mult curajul de care a dat dovadă actorul Valentin Voicilă, liderul revoluționarilor arădeni.

La rândul său, Valentin Voicilă le-a povestit elevilor de la Colegiul Naţional „Moise Nicoară” câteva dintre momentele tensionate din acea perioadă.

„Întotdeauna când mă gândesc la acele zile îmi vine în minte imaginea mulţimii adunate. Dintr-o populaţie de aproximativ 200.000 de oameni, cât avea Aradul în acea perioadă,100.000 au fost în stradă. Toţi, în cor, faţă în faţă cu Armata, au spus «Tatăl nostru». Le-am spus să nu atace soldaţii, cum s-a întâmplat la Timişoara, pentru a evita deschiderea focului. Oamenii m-au ascultat şi am reuşit să formăm un brâu din boxeri, luptători, judocani între oameni şi soldaţi. Am luat cearşafuri de la Maternitate pe care am scris cu ruj de buze «Timişoara, Timişoara şi Jos Ceauşescu»”, a povestit Valentin Voicilă.

Emil Şimăndan, la un pas de moarte, pentru un manuscris

Emil Şimăndan a ajuns în stare gravă la spital în anul 1999, după ce a fost atacat în apropierea locuinţei pentru a i se fura manuscrisul unei cărţi.

„În 1999 s-au împlinit zece ani de la Revoluţia din decembrie şi atunci urma să apară un volum din «Întrebătorul din Agora». Am obţinut o sponsorizare de la guvernul condus de Radu Vasile şi urma să scot o carte mai elegantă. Am predat manuscrisul la Bucureşti şi la un moment dat m-au anunţat că este tot mâzgălit cu roşu de la un capăt la altul. Atunci am spus ori se publică cartea aşa cum am scris-o, ori nu apare. Cei de la secretariatul de stat s-au speriat pentru că era o hotărâre de Guvern şi trebuia să apară cartea.

Însă, cei din serviciile de informaţii ale Armatei, din bănuielile mele, vroiau să afle ce e în manuscris. Eu purtam manuscrisul tot timpul la mine, să mai fac corecturi. Într-o zi, am fost urmărit de la Prefectură până în apropiere de locuinţa mea de lângă Şcoala Generală 5. Între blocuri, am fost atacat, nu ştiu cine m-a atacat, am fost lovit în cap, şpreiat şi am ajuns în comă, la spital. Mi-am revenit după cinci zile de tratament. Poliţia a declanşat încă din seara respectivă o acţiune, au agăţat nişte boschetari, pe care am impresia că i-au cotonogit pe nedrept, şi nu au găsit nici urmă de făptaşi sau geanta cu maniscrisul.

Au trecut 15 ani, nici acum Poliţia din Arad nu a reuşit să afle cine au fost bandiţii care mi-au furat manuscrisul şi m-au bătut de era cât pe ce să trec în lumea de dincolo”, a spus Emil Şimăndan.

Acesta a mai adăugat că, până la urmă, cartea a fost publicată, deoarece copiii săi aveau pe calculator mare parte a manuscrisului.

Emil Șimăndan a absolvit Facultatea de Filologie a Universității Babeș–Bolyai din Cluj-Napoca în 1965 și cursul postuniversitar al Facultății de ziaristică București în 1972. A fost profesor de română, apoi jurnalist, fiind distins de-a lungul timpului cu numeroase premii pentru activitatea depusă.

Este autor și co-autor al mai multor volume, dintre care amintim doar câteva: „Revoluția Română în Banat” – Timișoara, Lugoj, Arad, Reșița și Caransebeș (coautor pentru județul Arad), volum apărut sub egida Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 din București, la Editura SITECH, Craiova, „Întrebătorul din Agora. Revoluția Română din Decembrie’89 de la Arad” (ediția a 3-a, revizuită și adăugită), Editura Fundației Ioan Slavici, „Decembrie ’89 însângerat. În amintirea Eroilor Maritiri și răniților de la Arad”, Editura Gutenberg Univers, „Dicționarul presei arădene” (coordonator), Editura Gutenberg Univers și multe altele.

În 2013 a fost publicat volumul „Vă iubesc, arădeni! Valentin Voicilă în dialog cu Emil Șimăndan”, apărut la aceeași editură a Fundației Ioan Slavici.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare