Drumul dintre Semlac și Șeitin va fi reabilitat

Publicat de actualitati-arad in 19 Jun, 2013 | Parerea ta

foto1Drumul dintre localitățile Semlac și Șeitin va fi reabilitat în acest an, iar autoritățile județene au anunțat că pe marginea acestui drum vor fi plantate sălcii energetice, acestea urmând să formeze o perdea de protecție pe timpul iernii, pentru a împiedica formarea de troiene de zăpadă.

Tronsonul care va fi reabilitat este în lungime de 4,9 kilometri, face parte din DJ 709 D, iar bugetul pentru această investiție este de aproximativ 1,3 milioane lei, bani proveniți din bugetul Consiliului Județean. Drumul nu a mai fost modernizat din anul 1998.

Lucrările de reabilitare a drumului vor fi executate de firma PORR Construct SRL.

În cursul zilei de miercuri, la Primăria din Șeitin, primarii din cele două localități, președintele Consiliului Județean Arad și firma de construcții, au semnat contractul de execuție a lucrărilor.

Nicolae Ioțcu, președintele CJ Arad, a precizat că lucrările sunt programate să fie finalizate în luna septembrie, dar, speră ca lucrarea să fie finalizată mai repede.

„Acest drum este foarte important pentru că asigură transportul muncitorilor către zonele industriale şi a copiilor înspre şcolile din Arad şi Nădlac. Totodată, acest drum este mereu afectat de traficul greu care este deviat de pe DN 7. Sperăm ca, foarte curând, să se reia lucrările la autostradă, astfel încât, odată cu realizarea autostrăzii, drumul să nu mai fie folosit pentru traficul greu“, a afirmat Nicolae Ioțcu.

Primarul comunei Şeitin, Mircea Totorean, a spus că drumul care va fi reabilitat este afectat de traficul greu, care este deviat de pe DN 7, în timpul restricțiilor.

„În comuna Şeitin, drumul acesta era mereu o problemă. Degradarea lui continuă a dus la o reducere a vitezei în trafic. Pe acest drum circulă autobuze şi microbuze care transportă localnicii spre locurile de muncă şi elevii spre şcoli. Comuna Şeitin este capăt de linie pentru 12 autobuze şi 6 microbuze, iar unele fac și şase curse pe zi”, a spus primarul comunei Şeitin.

Primarul comunei Semlac, Letiţia Stoian, a făcut un apel către conducerea judeţului de a introduce în programul de investiţii şi reabilitarea tronsonului de drum DN 7 – Semlac.

„Rog conducerea Consiliului Judeţean să găsească soluţii pentru reabilitarea tronsonului care leagă DN 7 de Semlac, un drum, de asemenea, foarte circulat şi afectat în special de traficul greu cu produse agricole”, a spus Letiţia Stoian.

Președintele Consiliului Județean Arad a anunțat că pe drumul dintre Semlac și Șetini vor fi realizate, în partea a doua a anului, perdele de protecţie, formate din sălcii energetice.

„Am început un program în acest an pentru formarea de perdele de protecţie pe marginea drumurilor judeţene, mai ales în zonele de câmpie, acolo unde, iarna, din cauza viscolului, facem faţă foarte greu la deszăpezire. Acest tronson de drum se încadrează între cele mai afectate pe timpul iernii. De aceea, în a doua jumătate a anului, vom începe acest proiect, în judeţul Arad, cu tronsonul de drum DN7 – Semlac – Şeitin – Nădlac”, a menționat Nicolae Ioţcu.

Președintele CJ Arad a spus că vor fi obținuți și bani în urma plantării sălciilor energetice.

Salcia energetică are randamente foarte bune într-un timp scurt. Din lemnul de salcie se obţine biomasa. Lemnul de salcie se mărunţeşte, apoi rumeguşul se transformă în peleţi. Costurile de plantare sunt mici, între 1.500 și 2.000 de euro la hectar. Sălciile energetice au o putere calorică extrem de mare. Salcia creşte cu trei centimetri în fiecare zi, iar recoltată poate duce la o producţie 30-40 de tone de biomasă, pe hectar. O tonă se vinde cu aproximativ 50 de euro.

text&foto: actualitati-arad.ro

foto

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20
armonianaturii.ro/

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare