Două cranii și o monoxilă intră în patrimoniul Aradului

Publicat de actualitati-arad in 27 Nov, 2013 | Parerea ta

DSCN0580O monoxilă din Evul Mediu și două cranii de urs din Pleistocenul superior vor fi transferate din proprietatea statului în patrimoniul județului Arad, urmând să fie expuse la muzeu.

Ambarcaţiunea de tip monoxilă (foto) a fost descoperită, anul trecut, în Parcul Natural Lunca Mureșului, în zona localității arădene Zădăreni.

Cele două cranii de urs, vechi de peste 10.000 de ani, au găsite la frontieră, în bagajele unui bărbat care dorea să iasă din ţară.

Proiectul de hotărâre prin care cele trei piese de tezaur vor trece în patrimoniul Aradului va fi supus votului în următoarea ședință a Consiliului Județean.

În proiectul de hotărâre se menționează că monoxila și cele două cranii de urs sunt incluse în categoria tezaur, prin ordine emise de Ministerul Culturii.

Monoxila (barcă primitivă făcută dintr-un trunchi de copac scobit) are o lungime de 11,17 m, o lăţime de 92 cm și o înălţime de 65 cm și a fost consemnată într-o hartă austriacă din anul 1776.

Ambarcațiunea, scobită în trunchi de stejar, datează, conform primelor estimări ale specialiștilor, din perioada Evului Mediu și se presupune că era folosită pentru transportul sării.

Unul dintre cele două cranii de urs de peşteră (urs spalaeus) are o lungime de 47 cm, o lungime condilobazală de 43,5 cm, o lungime bizigomatică de 29 cm şi distanţa dintre canini de 6,2 cm.

Din estimările specialiştilor Complexului Muzeal Arad, acest craniu datează din Pleistocenul superior, are o vechime de peste 10.000 de ani şi o stare de conservare bună, însă îi lipsesc dinţii incisivi.

Cel de-al doilea craniu are o lungime lungime totală de 44,5 cm şi datează tot din Pleistocenul superior. Şi acest craniu este într-o stare de conservare bună, lipsindu-i dinţii incisivi şi caninii.

Craniile de urs au fost găsite de poliţiştii de frontieră de la Vama Nădlac, în anul 2008, în bagajele unui bărbat.

Acesta a spus că are craniile de urs de 10 ani, de la o persoană a cărei identitate nu o cunoaşte. Bărbatul a susținut că nu ştia că cele două cranii pe care le deţinea fac parte din patrimoniul naţional.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare