Ziarul electronic al arădenilor

Donația alpinistului Zsolt Torok pentru Teatrul din Arad

Placheta care atestă cea mai mare performanță a alpinismului românesc, escaladarea vârfului Nanga Parbat din Himalaya (8.126 m), donată de alpinistul arădean Zsolt Torok, va fi expusă în holul Teatrului Clasic „Ioan Slavici“.

De asemenea, Zsolt Torok a donat Teatrului din Arad și un piolet, urmând ca și acesta să fie expus, alături de plachetă.

„Cele două obiecte donate teatrului arădean vor fi expuse în holul instituției, astfel încât vor putea fi admirate de toți cei care trec pragul instituției de cultură“, au anunțat reprezentanții Teatrului Clasic „Ioan Slavici“.

În anul 2013, alpinistul arădean Zsolt Torok a fost liderul expediției românești pe Nanga Parbat și este unul dintre puținii alpiniști din lume care a reușit să escaladeze acest vârf.

Performanța sa este cu atât mai notabilă, cu cât, la nivel mondial, sunt foarte puțini alpiniști care au reușit să cucerească cel de-al nouălea „opt-miar“ al lumii.

Expediția românească, formată din alpiniștii Zsolt Török, Teo Vlad, Marius Gane, Aurel Sălăşan şi Bruno Adamcsek, a ales cea mai mare și cea mai dificilă rută de escaladare, nu a  folosit serpaşi,  nici oxigen  şi nu a  solicitat ajutor din partea altor echipe.

Ultima parte a traseului a fost pentru alpiniștii români o luptă pe viață și pe moarte, după ce alți 11 alpinişti străini au fost ucişi într-un atac terorist asupra taberei  de pe celălalt versant al muntelui.

Arădeanul Zsolt Torok este unul dintre cei mai buni alpiniști tehnici din România și are la activ numeroase expediții notabile ale unor munți înalți și mari pereți din Europa, dar și de pe alte continente.

Acesta a suținut zeci de evenimente culturale, este autor de filme și prezentări multimedia, a intrat în posesia mai multor diplome și titluri de excelență.

„Se autodefinește  ca fiind un om hotărât și curajos, iar principiul după care se ghidează în viață este acela că ascensiunea nu are rost daca nu îți place și nu o trăiești din plin. Experiența sa de viață și din sport, pe care o împărtășește cu drag  semenilor, l-a propulsat și în postura de speaker motivațional. Iar întalnirea  cu unul dintre cei mai puternici alpiniști ai lumii constituie, de fiecare dată, un prilej de  a descoperi sau de a regăsi în noi  puterea de a merge mai departe și de a face față cu succes provocărilor de zi cu zi“, au mai spus reprezentanții Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.