Ziarul electronic al arădenilor

Direcția de Sănătate Publică Arad a cerut primăriilor să ia măsuri pentru stârpirea ambroziei

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Arad a transmis adrese la toate unitățile administrativ – teritoriale din județul Arad, prin care solicită dispunerea de măsuri privind stârpirea ambroziei și informarea populației cu privire la metodele de combatere.

Metode de combatere:

Manuale: smulgere înainte de inflorire, cosire manuală (inconvenient: se poate realiza doar pe suprafețe mici);

Mecanice: lucrări agricole – coasa mecanică, grapa cu discuri, combinator (inconvenient: nu pot fi aplicate la culturi agricole întotdeauna, tăierile trebuie adaptate la înălțimea tulpinilor, sub 5 cm. de la nivelul solului);

Chimice: ierbicidare (inconvenient: risc de impact ecologic asupra sănătății: substanțele eficiente împotriva ambrosiei distrug și plantele din culturi)

Biologice: infestarea culturilor agricole cu micelii ale unor specii de ciuperci din genurile Entyloma, Albugo, Phillachora, Verticillium și Macrophomina sau în atacul dirijat al unor insecte fitofage.

Ambrosia artemisiifolia, denumită și „iarba pârloagelor” sau „floarea pustiei” este o specie originară din America de Nord și face parte din grupul plantelor în curs de naturalizare și aclimatizare în Romania, cu o capacitate de fructificare și vitalitate deosebit de mare, cu implicații majore asupra sănătății populației.

Această plantă are cea mai mare răspândire în zonele de câmpie și de deal, găsindu-se frecvent de-a lungul șoselelor si a căilor ferate, atât în intravilanul cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floarea –soarelui, porumb precum și în pășuni, terenuri virane din localități, terenuri neîngrijite, santiere etc. În oraș se intâlnește mai ales pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi dar și în curțile caselor și parcuri.

Perioada de polenizare începe la sfârșitul lunii iunie, cu un varf al concentrației de polen în aer în a doua jumatate a lunii august și se întinde până în octombrie. Pe durata zilei, polenul de ambrozie se ridică în aer de la răsăritul soarelui, concentrația atingând nivelul maxim la amiază, minimul fiind dupa ploaie si noaptea.

Polenul produs din abundență de Ambrosia este foarte alergen, o cantitate de doar 5 – 10 granule polen/m3 aer fiind suficientă pentru a provoca frecvent alergii severe la persoanele sensibile – rinită alergică sezonieră manifestată prin strănut, prurit nazal, congestie nazală la care se pot adauga și conjunctivita alergică- manifestată prin lăcrimare, prurit si chiar astm bronșic.

Conform statisticilor, cele mai multe persoane care sufera de aceste boli provocate de polenul ierbii pârloagelor se înregistrează în categoria 15- 64 de ani.

Alergia la polenul de Ambrosia, manifestată prin stranut în salve, mâncărime în nas, în gât sau în cerul gurii, lăcrimare și înroșirea ochilor sau chiar tuse și greutate în respirație este deseori interpretată și tratată ca o răceala persistentă care „nu raspunde” la tratament.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Direcția de Sănătate Publică Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.