Ziarul electronic al arădenilor

UPDATE 6 Diplome de licență fără studii. Percheziții la universitățile arădene

Parchetul General a făcut, miercuri dimineaţa, 106 percheziţii la cadre didactite şi studenţi din cadrul celor două universităţi din Arad, într-un dosar numit „Diplome de licenţă fără studii“.

Anchetatorii susţin că mai mulţi studenţi străini ar fi plătit să promoveze examenele la Universităţile „Vasile Goldiş“ şi „Aurel Vlaicu“, din Arad. 36 de persoane sunt cercetate.

„Mai multe cadre didactice din cadrul unor instituţii de învăţământ superior desfăşoară activităţi ilegale constând în pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite (bani şi bunuri materiale) cu ocazia organizării şi susţinerii de către studenţi a examenelor la diferite discipline (susţinute chiar în afara perioadei de examinare) şi/sau cu ocazia susţinerii examenelor de licenţă.

Probatoriul a relevat că unii studenţi străini, înscrişi la grupe ce urmează cursurile în limba română, nu cunosc/nu înţeleg limba română şi totuşi sunt promovaţi, în schimbul unor sume de bani, la toate examenele anuale”, transmit procurorii printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, ancheta a scos la iveală mai multe modalităţi în care studenţii erau ajutaţi în schimbul banilor. Aceştia ar fi primit în timpul examenelor susţinute online răspunseurile corecte la testele grila, fiindu-le trimise pe telefoanele mobile de către informaticienii instituţiei de învăţământ, prin mesaje text (SMS).

În alte situaţii, li s-ar fi mărit notele, prin accesarea ilegală de către informaticienii din respectivele instituţii, a softului creat pentru evidenţa situaţiilor şcolare, având drept consecinţă promovarea.

În unele cazuri, informaticienii interveneau în contul electronic al studentului şi modificau răspunsurile testului online, astfel încât acesta să fie promovat.

Procurorii susţin că studenţii ar fi achiziţionat, direct de la profesori, lucrări de licenţă, având inclusiv prezentările în format power point necesare pentru susţinerea lucrării în faţa comisiei de examinare.

„Din probatoriul administrat a reieşit că în respectivele instituţii de învăţământ superior s-au constituit reţele infracţionale din care făceau parte cadre didactice, secretare şi alte categorii de personal nedidactic, precum şi foşti absolvenţi, cu rolul de a intermedia traseul banilor de la student la profesor/informaticieni contra unor comisioane, în vederea promovării frauduloase a studenţilor. Totodată, în acest mecanism, studenţi care au dat bani profesorilor pentru promovarea unor examene, în special cei care cunosc limba română, devin la rândul lor intermediari pentru alţi colegi“, arată Parchetul.

O modalitate de a intra în posesia banilor ce sunt oferiţi în schimbul promovării examenelor este aceea de a-i lăsa la unele puncte de schimb valutar ai căror administratori sunt în relaţii de prietenie cu cadrele didactice, explică procurorii.

Contactat de corespondntul News.ro, rectorul Universităţii de Vest ”Vasile Goldiş” Arad, Coralia Cotoraci, a spus că nu poate oferi deocamdată informaţii despre ce caută anchetatorii, pentru că aceştia nu i-au comunicat, confirmând însă că procurorii se află în sediile universităţii.

Potrivit unor surse judiciare, printre cei vizaţi de percheziţii ar fi şi medicul timişorean Emil Urtilă, profesor la Universitatea „Vasile Goldiş“, din Arad, percheziţiile în cazul său având loc atât la locuinţa, cât şi la clinica sa. Profesorul Emil Urtilă este medic în specialitatea cranio-maxilo-faciale.

Sursele citate au precizat că anchetatorii au în vizor mai ales studenţi străini, în special arabi şi italieni, unii dintre aceştia susţinând şi promovând examene în limba română chiar dacă nu o cunoşteau.

UPDATE

Prof.univ.dr. Aurel Ardelean, președintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, a declarat că anchetatorii au cerut în timpul percheziţiilor documente de înregistrare ale studenţilor, documente de examen şi alte tipuri de documente, toate acestea fiind puse la dispoziţie.

Ardelean a precizat că percheziţiile vizează facultăţile cu profil medical.

„Am pus la dispoziţia organelor care au făcut descinderea la universitatea noastră toate documentele şi toate dosarele care ni s-au solicitat privind desfăşurarea unor examene. (…) Dacă sunt ceva abateri, aşteptăm rezultatul anchetei, fiindcă suntem o universitate care dorim eliminarea oricărei forme de manifestări neetice din cadrul învăţământului superior. (…) S-au cerut documente de înregistrare a studenţilor, documente de examen şi alt tip de documente pe care secretariatele facultăţilor le-au pus la dispoziţie. Noi am dat acordul nostru secretarilor să pună la absolut totul la dispoziţie. Sunt vizate anumite specializări, deocamndată este vizat învăţământului medical”, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele şi rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof.univ.dr. Aurel Ardelean.

Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” are, în structură, Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară şi Facultatea de Farmacie.

UPDATE 2

Într-un comunicat de presă remis, miercuri, conducerea Universităţii „Aurel Vlaicu” (UAV) Arad arată că procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în baza unui mandat, au făcut percheziţii la două corpuri de clădiri  ale universităţii.

„Conducerea UAV a pus la dispoziţia procurorilor toate documentele solicitate pentru derularea anchetei. Suntem convinşi că organele judiciare îşi vor face datoria cu profesionalism şi ne manifestăm întreaga disponibilitate pentru elucidarea faptelor.

Regretăm suspiciunea care planează asupra unor cadre didactice din universitatea noastră, dar suntem convinşi că cei găsiţi vinovaţi vor răspunde pentru faptele lor. Vrem să asigurăm opinia publică de faptul că Universitatea Aurel Vlaicu din Arad condamnă orice fel de acte de corupţie şi va fi întotdeauna un partener al organelor judiciare pentru eliminarea oricăror suspiciuni  legate de universitatea noastră”, se arată în comunicatul semnat de conducerea instituţiei de învăţământ superior.

UPDATE 3

„În cursul zilei de astăzi, 26.07.2017, reprezentanți ai Ministerului Public efectuează o verificare la sediul Universității şi la sediul Facultăţii de Medicină și Facultății de Medicină Dentară. Verificarea vizează modul de dsfășurare al unor activităţi didactice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.

Conducerea Universității de Vest „Vasile Goldiș” (Rectoratul, Consiliul de Administrație, Senatul Universitar) susține un mediu de colaborare transparent, Codul etic și deontologic profesional prelucrat atât în cursul anilor universitari anteriori, cât și în cursul acestui an, dezbătut și asumat de toate cadrele didactice universitare, personalul administrativ, tehnic și secretariat, fiind dovada pragmatică a atitudinii etice interne a Universității.

Conducerea Universităţii se dezice total de orice încălcare flagrantă, eventuală, a legii și își exprimă disponibilitatea de colaborare cu instituțiile publice implicate în această investigație. De asemenea, asigurăm opinia publică și pe toți colaboratorii noștri de transparență totală și comunicare pentru a lămuri pe deplin aspectele verificate.

Verificările efectuate de reprezentanții Ministerului Public nu au afectat în nici un fel buna desfăşurare a procesului didactic și de evaluare a sesiunii de examene, care și-a urmat cursul firesc“, informează Biroul de presă al Universității.

UPDATE 4

Ministerul Educaţiei Naţionale nu acceptă comportamentele în afara legii, a declarat miercuri ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, referindu-se la ancheta Parchetului General la două universităţi din Arad.

Într-un comunicat publicat, miercuri, pe site, Ministerul Educaţiei Naţionale „dezavuează cu fermitate“ actele de încălcare a legii şi a normelor de etică universitară în urma cărora cadre didactice şi studenţi din două instituţii de învăţământ superior din Arad fac obiectul unei anchete a Parchetului General.

„Salutăm intervenţia instituţiilor abilitate ale statului şi vrem să fie limpede că Ministerul Educaţiei Naţionale nu acceptă comportamentele în afara legii. Astfel de acţiuni nu fac decât să umbrească rezultatele învăţământului superior. Rolul unei instituţii de învăţământ superior este să asigure o pregătire de calitate şi să formeze studenţi care să-şi găsească un loc pe piaţa muncii, ori din această perspectivă faptele de care sunt acuzaţi unii dintre angajaţii celor două universităţi arădene denotă iresponsabilitate, atitudine pe care noi nu o tolerăm“, a afirmat ministrul Liviu Pop, citat în comunicat.

Ministerul Educaţiei Naţionale va aştepta concluziile autorităţilor care instrumentează cazul pentru a lua măsurile legale care se impun, se mai arată în comunicat.

UPDATE 5

Medicul timişorean Emil Urtilă, cadru universitar la Universitatea ”Vasile Goldiş” din Arad, vizat în dosarul „Diplome de licenţă fără studii”, a fost dus la audieri, la Arad. Anchetatorii au găsit în locuinţa şi la clinica acestuia suma de 200.000 de euro şi liste cu numele unor studenţi.

Potrivit unor surse din cadrul anchetatorilor, medicul timişorean Emil Urtilă a fost dus la audieri, la Arad, în jurul orei 15.00.

Aceleaşi surse au arătat că, în urma percheziţiilor, la clinica şi la locuinţa medicului au fost găsite liste cu numele unor studenţi, precum şi suma de 200.000 de euro.

UPDATE 6

Peste zece mii de euro, în numerar, au fost găsiţi în maşina unui intermediar, student arab al uneia dintre cele două universităţi din Arad vizate de ancheta procurorilor, au declarat surse judiciare.

Intermediarii erau studenţi din cercul profesorilor, care colectau banii, opreau un comision, iar restul ajungea la cadrele didactice, potrivit sursei citate. Profesorii ar fi ţinut evidenţa celor care au dat banii, fiind vorba despre sute de plătitori.

Cei care şi-ar fi cumpărat diplomele sunt studenţi tunisieni, algerieni, marocani, egipteni, dar şi italieni, cei mai mulţi urmând cursurile Facultăţii de Stomatologie.

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.