Dificultăți în găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante

Publicat de actualitati-arad in 02 Jun, 2014 | Parerea ta

foto40% dintre angajatorii din România întâmpină dificultăți în găsirea candidaților potriviți pentru posturile vacante din cadrul organizației, arată studiul ManpowerGroup privind Deficitul de talente.

Ponderea angajatorilor care se confruntă cu dificultăți a scăzut cu 14 puncte procentuale față de anul trecut, când angajatorii din România se aflau pe locul 7 global în privința percepției deficitului de talente, dar continuă să fie superioară atât mediei globale, cât și celei din regiunea Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord (EMEA), cu 4 puncte procentuale.

Pe locul întâi în topul posturilor vacante pe care angajatorii le consideră cel mai greu de ocupat se situează meseriașii calificați, urmați de ingineri și reprezentanții de vânzări. În ultimii 7 ani, meseriașii calificați (zidari, instalatori, sudori, zugravi, tâmplari, electricieni etc.) și inginerii s-au alternat pe primele două locuri din top, fiind de altfel singurele poziții care nu au lipsit niciodată de pe lista celor greu de ocupat.

În 2014, în topul dificultăților de recrutare au intrat și managerii de proiect, precum și managerii și directorii IT, posturi care nu s-au regăsit printre primele 10 în niciuna din edițiile anterioare ale cercetării.

Prin raport cu anul 2013, se remarcă de altfel o creștere a dificultății de identificare a talentelor din IT: nu doar la manageri și directori, aflați pe locul 5 în top, ci și în privința personalului IT de nivel mediu și junior, aflat pe locul 7, în opinia angajatorilor, față de locul 8 în 2013.

Au sporit presiunile și în recrutarea din vânzări: reprezentanții de vânzări au urcat de pe locul 6 în 2013, pe locul 3, iar în topul pozițiilor greu de ocupat au revenit, pentru prima dată din 2011 până în prezent, managerii de vânzări, pe care angajatorii îi plasează pe locul 9 ca dificultate.

Deficitul de talente continuă să fie acut și în privința personalului administrativ și financiar, perceput ca al zecelea în top, dar presiunea acestuia a scăzut față de 2013, când angajatorii îi plasau printre primele 5 posturi pentru care găseau greu candidații potriviți.

„Pe plan global deficitul de talente a atins cel mai acut nivel din ultimii 7 ani. Relativa scădere a presiunii acestuia în România față de 2013 nu trebuie privită ca o corectare a raportului dintre cererea de forță de muncă și ofertă. Pe de o parte, deficitul perceput de angajatorii din România continuă să fie superior mediei globale și regionale. Pe de alta, principala cauză a dificultăților indicate de angajatori nu este lipsa candidaților, care îi afectează doar în proporție de 30%, ci lipsa competențelor profesionale specifice postului, pe care o reclamă mai mult de jumătate dintre cei chestionați. Aceasta este o problemă sistemică, a cărei rezolvare nu apare de la un an la altul”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup România.

54% dintre angajatorii din România au declarat că principalul motiv pentru care întâmpină dificultăți în găsirea talentelor potrivite este lipsa competențelor profesionale specifice, tehnice.

Aceasta se întâlnește predominant în recrutarea de meseriași și muncitori calificați, unde 35% dintre angajatori identifică un obstacol în lipsa calificărilor și certificărilor necesare.

Lipsa de candidați sau numărul insuficient al acestora este o cauză importantă a deficitului de talente în opinia a 30% dintre angajatori. Ocuparea posturilor vacante este împiedicată și de lipsa de experiență a candidaților, consideră 21% dintre angajatorii români, precum și de lipsa abilităților interpersonale și de relaționare la locul de muncă, spun 16% dintre angajatori.

„Angajatorii din întreaga lume percep lipsa competențelor profesionale specifice drept o cauză majoră a dificultăților cu care se confruntă în căutarea talentelor potrivite, însă media globală a celor care remarcă această problemă, de 35%,și cea regională de 37%, cu 19, respectiv 17 puncte procentuale sub cea din România, ne arată că în țara noastră discrepanța dintre talentele disponibile și cele de care au nevoie cu adevărat angajatorii este foarte largă, și îngustarea acesteia ar trebui să devină o prioritate. Deficitul de talente are un impact imediat asupra productivității și competitivității angajatorilor și a economiei în general”, a adaugat Valentin Petrof

Mai mult de jumătate dintre angajatorii din România (54%) cred că deficitul de talente se resimte în principal la nivelul productivității și competitivității. 40% dintre angajatori chestionați cred că deficitul de talente le afectează capacitatea de a-și deservi clienții și a răspunde nevoilor acestora. 19% dintre aceștia consideră că impactul asupra capacității este ridicat, iar alți 34% percep un impact mediu. 38% cred că deficitul de talente duce la creșterea fluctuației de personal, iar 28% văd un efect negativ asupra creativității și inovației în organizație.

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare