Ziarul electronic al arădenilor

DGASPC Arad a organizat acțiuni în școli pe tema absenteismului și delincvenței juvenile

14642618_628359017345248_903679693_n600 de elevi arădeni, din clasele V-XII, din școlile și liceele din muncipiu și județ, au participat de la începutul noului an școlar la o serie de acțiuni preventive efectuate de specialiștii DGASPC Arad din cadrul Centrului Multifuncțional de consiliere si educație și ai Serviciului pentru Prevenirea Marginalizării Sociale, Trafic, Migrație și Repatrieri.

La întâlnirile avute cu psihologii și asistenții sociali ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, elevilor, le-au fost prelucrate materiale informative ce abordează problema ratei crescute a absenteismului școlar și a comportamentului delincvent în rândul acestora, combaterea traficului şi consumului de droguri şi substanţe interzise în unităţile de învăţământ, la fiecare întrevedere cu elevii fiind dezbătută câte o temă pe aceste linii preventive.

Acțiunile desfășurate au drept scop favorizarea comportamentelor pozitive și de evitare a manifestărilor antisociale, în mod deosebit faptele prevăzute de legea penală, se urmărește creșterea gradului de informare a tinerilor cu privire la riscurile implicate de manifestarea unui comportament deviant, frecventarea unor anturaje nepotrivite, precum și consecințele săvârșirii faptelor de natură penală .

Prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor, siguranţa pe Internet și riscurile expunerii în mediul virtual, au fost alte teme abordate în întâlnirile organizate cu cele câteva sute de elevi din ciclul gimnazial și liceal.

Elevilor, le-au fost prezentate și noțiuni juridice referitoare la comportamentul deviant și delincvența juvenilă, diferențele dintre infracțiune și contravenție și s-au purtat discuții deschise despre multe alte aspecte care pot surveni în viața lor și care le pot influența negativ dezvoltarea și afecta, chiar, integritatea.

Pe lângă faptul că au fost informați despre prevederile legale care îi privesc în situația în care, prin comportamentul lor, pot intra sub incidența legii, elevilor le-au fost prezentate și filmulețe educative, pe teme de interes din viața adolescenților.

Acțiunile preventive au avut loc la Colegiul Particular „Vasile Goldiș”, Colegiul Economic Arad, Grupul Scolar Industrial Transporturi Căi Ferate Arad, Grupul Scolar de Industrie Ușoară, Școala Profesională Astra Arad, Liceul de Arte „Sabin Drăgoi”, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu”.

Acțiunile preventive în unitățile de învățământ din județul Arad au loc în baza parteneriatului solid între Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad, Inspectoratul Județean de Poliție Arad, Inspectoratul Județean de Jandarmi și Inspectoratul Școlar al județului Arad, precum și școlile participante.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de DGASPC Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.