Ziarul electronic al arădenilor

Dezbatere publică: „Cancerul – un motiv major de îngrijorare pentru judeţul Arad“

DSC_9903Deputatul Dorel Căprar și senatorul Mihai Fifor au inițiat în cursul zilei de ieri o dezbatere publică la Prefectură cu tema “Cancerul – un motiv major de îngrijorare pentru judeţul Arad”, la care a participat ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, sosit la Arad ca urmare a invitației formulate de către cei doi parlamentari.

Masa rotundă a reunit cei mai buni specialiști în domeniu din județ, discuțiile vizând evident și situaţia delicată şi în acelaşi timp critică în care se află Spitalul Clinic Matern.

“Este o bătălie pe mai multe fronturi pentru sistemul sanitar din Arad pe care am început-o, alături de senatorul Mihai Fifor, încă din luna ianuarie, în momentul în care am cerut sprijin guvernamental privind construirea unei noi clădiri pentru maternitatea din Municipiul Arad, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Arad, printr-o adresă redactată în atenţia premierului Dacian Cioloş şi a ministrului Sănătăţii.

Mă bucur că domnul Cadariu s-a arătat receptiv și în urma discuției pe care a avut-o cu colegul meu, la ședinţa grupului senatorial PSD din Parlament, unde a participat în calitate de invitat, și-a afirmat disponibilitatea de a veni la Arad. Pe de o parte pentru a analiza situația complicată de la Spitalul Matern dar și pentru a participa în calitate de medic oncolog și specialist la dezbaterea pe care am inițiat-o pe tema incidenței alarmante a cancerului în județul Arad.

În anul 2014 atrăgeam public atenţia printr-o declaraţie politică, susţinută la Tribuna Parlamentului Românei asupra faptului că aradul ocupă de ani buni locul unu pe țară la incidența cazurilor de cancer.

Făceam atunci un apel, pe care l-am reluat astăzi, către toți cei implicați în starea publică de sănătate să intevină, atât pentru a identifica posibile cauze ale îmbolnăvirilor cât și pentru a-i ajuta pe cei deja bolnavi cu asistență de specialitate, tratamente adecvate și moderne care să ducă în final la prelungirea speranței de viață dar și la o îmbunătățire a calității vieții pe perioada bolii.

Am parcurs un studiu extrem de edificator în acest sens, adaptat condiţiilor de viaţă şi habitat existente în judeţul Arad, realizat la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului, unde metoda de investigaţie a fost cea a clusterelor şi mi s-a părut important să discutăm aici, concluziile acestui studiu.

Am susținut în cadrul mesei rotunde, alături de Mihai Fifor, că în Arad – județul cu cea mai mare incidență la cancer – se impune construcția unui centru oncologic modern de cercetare, combatere , monitorizare și tratament”, afirmă deputatul Dorel Căprar

“Cred că am demonstrat, împreună cu deputatul Dorel Căprar, că dincolo de politică, rolul nostru ca parlamentari este să aducem la masa dialogului toți factorii decizionali la nivel guvernamental și local, atunci când interesele comunității o cer.

Îmi pare bine că în final președintele CJA, Adrian Țolea, a înțeles că nu este o luptă solitară în care te poți poziționa pe un culoar propriu, ascunzându-te în spatele vreunei demnități publice, ci trebuie să fie un efort comun deopotrivă al parlamentarilor cât și al autorităților locale.

Nu vorbim despre un județ sărac, aspect pe care l-am punctat și în cadrul dezbaterii, este necesar însă să prioritizăm investițiile în domeniul medico-sanitar pentru că aici avem un deficit grav la nivelul Aradului.

Sigur că ne-a durut faptul că municipalitatea a ignorat și tema și prezența ministrului Achimaș-Cadariu la Arad, în condițiile în care primarul nu a priceput ideea acestei bătălii comune în interesul cetățenilor, dincolo de orice tip de partizanat politic.

Nu vorbim aici despre doctrine sau poziționări ideologice când este în joc sănătatea arădenilor și mai ales condițiile de tratament în unitățile medicale de profil din municipiu și județ. A fost însă o întâlnire deosebit de fructuoasă în care, alături de colegul meu, deputatul Dorel Căprar, ne-am putut arăta întreaga disponibilitate de a sprijini eforturile tuturor în rezolvarea situației de criză de la secțiile de obstetrică-ginecologie și TBC și îi mulțumim ministrului Sănătății pentru promptitudinea de care a dat dovadă, răspunzând invitației noastre de a vizita Spitalul Matern din Arad.

Consider că a fost doar o etapă a unui efort, pe care îl vom continua, în ideea de a coagula toți factorii de decizie pentru a găsi soluții și a genera proiecte cu adevărat valoroase pentru comunitate”, spune senatorul Mihai Fifor.

(actualitati-arad.ro vă oferă integral comunicatul transmis de Biroul de presă al PSD Arad. actualitati-arad.ro nu îşi asumă în niciun fel răspunderea pentru conţinutul comunicatelor, oferind numai suportul tehnic pentru publicarea acestora.)

Share Button

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.