Descoperire: Stele puţin mai calde şi mai strălucitoare decât Soarele

Publicat de actualitati-arad in 12 Jun, 2013 | Parerea ta

steleUn nou tip de stele din clasa “variabile” sau “pulsante”, care au o luminozitate schimbătoare, a fost descoperit de astronomii elveţieni.

Descoperirea, publicată miercuri în revista Astronomy and Astrophysics, a fost realizată pe baza unor măsurători regulate efectuate pe un număr de peste 3.000 de stele situate în roiul stelar NGC 3766, pe o durată de şapte ani.

Descoperirea a fost realizată de o echipă de astronomi din Geneva, cu telescopul elveţian Euler de la Observatorul La Silla (Chile), care aparţine Observatorului European Austral (ESO).

În acel roi stelar, astronomul Nami Mowlavi şi colegii săi au descoperit, în premieră, un grup de 36 de stele care prezintă “infime variaţii în luminozitatea lor, de ordinul a 0,1% din strălucirea normală a acestor stele”, se afirmă într-un comunicat emis de ESO. Periodicitatea acestor variaţii este cuprinsă în intervalul 2-20 de ore.

Aceste stele, care fac parte dintr-un nou tip, rămas deocamdată fără o denumire, “sunt puţin mai calde şi mai strălucitoare decât Soarele”, precizează ESO.

“Existenţa acestei noi clase de stele variabile reprezintă o provocare pentru astrofizicieni”, a declarat Sophie Saesen, membră a echipei de cercetători elveţieni.

“Modelele teoretice actuale prevăd că lumina lor nu ar trebui să varieze periodic, iar noi facem eforturi pentru a înţelege mai bine comportamentul acestui nou tip de stele”.

Originea variaţiei lor rămâne deocamdată necunoscută, însă astronomii au remarcat faptul că unele dintre acele stele par să aibă o rotaţie rapidă. Ele se învârt cu viteze care ajung până la jumătate din “viteza lor critică”, un prag dincolo de care stelele devin “instabile” şi îşi ejectează materia în spaţiu.

sursa: mediafax.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din International

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare