Demersuri pentru restaurarea cetăților Șiria și Șoimoș

Publicat de actualitati-arad in 21 Feb, 2017 | Parerea ta

Consiliul Județean Arad a inițiat demersurile pentru restaurarea cetăților Șiria și Șoimoș, care au fost trecute, anul trecut în administrarea autorităților județene.

Pentru realizarea acestui obiectiv, CJ Arad a lansat licitația publică pentru serviciile de proiectare-cercetare și întocmirea documentațiilor tehnico-economice privind restaurarea cetăților Șiria și Șoimoș, valoarea estimată a contractului fiind de 1,7 milioane lei

„În prezent, Cetatea Șoimoș și Cetatea Șiria se află în stare avansată de degradare și prezintă pericol public pentru vizitatorii săi, fiind necesare lucrări de intervenții de anvergură pentru conservarea prin metode de restaurare/consolidare/conservare/protecție și realizarea de construcții noi. Consiliul Județean Arad intenționează să promoveze și să obțină finanțare pentru proiectul «Restaurarea Cetății Șoimoș» și proiectul «Restaurare Cetatea Șiria», prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020“, se menționează în documentația pentru licitație.

În documentație sunt prevăzute și lucrările care trebuie realizate la cele două cetăți din județul Arad.

Astfel, printre lucrările prevăzute sunt consolidarea (provizorie și definitivă) a fortificațiilor realizate din zidărie de piatră, punerea în valoare a elementelor arhitecturale și structurale (turnuri, donjoane, subsoluri).

De asemenea, sunt prevăzute lucrări de protejare a elementelor arhitecturale și structurale, reconstrucția podului de acces la Cetatea Șoimoș, realizarea de alei și platforme de acces, precum și căi de acces.

Consiliul Judeţean Arad a trecut, anul trecut, în administrarea sa cele două cetăţi cu valoare istorică, aflate în ruină, cu scopul de a le restaura cu bani europeni, costurile ridicându-se la 10 milioane de euro.

Autorităţile judeţene speră să poată restaura cele două cetăţi cu fonduri europene, câte 5 milioane de euro pentru fiecare clădire istorică.

Cetatea Şiria, care datează din secolul al XIII-lea, este zidită pe Dealul Cetăţii la 496 m altitudine şi a îndeplinit rol strategic având arondate 110 sate. Cetatea are tuneluri ce au înălţime de 1,9 m şi o lăţime la bază de 1,8 m. Cetatea a aparţinut Familiei Bathory şi a fost ocupată de turci.

Cetatea Şoimoş a fost construită de către o familie nobiliară, iar prima atestare documentară datează din anul 1278. Cetetea a fost asediată de căre răsculaţii lui Gheorghe Doja, a aparţinut printre altele şi familiei Hohenzollern de Brandenburg, a fost ocupată de turci şi a fost sub stăpânirea lui Mihai Viteazul. Părăsită în 1788, zidurile ei s-au transformat treptat in ruine.

CITITI SI: Cetățile Șoimoș și Șiria au trecut în administrarea CJ Arad

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Actualitati

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare