De la 1 iulie, Croaţia va fi cel de-al 28-lea stat al Uniunii Europene

Publicat de actualitati-arad in 29 Jun, 2013 | Parerea ta

croatiaCroaţia va adera la Uniunea Europeană la 1 iulie 2013, într-un moment în care ambele părţi fac eforturi pentru redresarea economiei.

Raportul special “Croaţia: poveste de succes în pofida contextului dificil?” publicat de Erste Group arată că aderarea la UE este un bun catalizator pentru revigorarea potenţialului de creştere al ţării. Aderarea la UE va impulsiona avantajele competitive ale Croaţiei – investiţiile străine directe în industria producătoare şi reformele structurale sunt principalele obiective.

„După problemele îndelungate privind creşterea din ultimii ani, aşteptările optimiste privind avantajele aderării la UE nu sunt deloc surprinzătoare. Chiar dacă performanţele obţinute în etapele de extindere precedente par să fie un obiectiv greu de egalat, Croaţia are câteva avantaje competitive, precum poziţia geografică, potenţialul turistic insuficient exploatat, infrastructura rutieră bine dezvoltată şi un sector energetic emergent. Dacă îşi va utiliza la maximum toate oportunităţile şi va accelera reformele, estimăm că aderarea la UE va impulsiona aceste avantaje pe termen mediu”, explică Alen Kovac, Economist Şef al Erste Bank Croaţia.

Fluxurile de capital mărite asociate aderării la UE sunt considerate un canal important de stimulare a noilor oportunităţi de creştere prin capital nou, transfer de know-how şi acces la pieţe noi.

Investiţiile străine directe intrate în Croaţia în ultimul deceniu au fost substanţiale. Cu toate acestea, Croaţia a rămas în urma ţărilor vecine din Europa Centrală şi de Est (ECE) în ceea ce priveşte structura acestor investiţii, care s-au îndreptat predominant spre sectorul serviciilor şi au rămas nesemnificative în industria producătoare. Cu toate că această evoluţie a susţinut în mod evident soliditatea sectorului bancar de exemplu, industria producătoare, crearea locurilor de muncă şi exporturile s-au dezvoltat mai puţin. Astfel, provocarea va consta în adoptarea aceluiaşi model de creştere ca în celelalte ţări din regiune: încurajarea ISD-urilor în special în sectoarele producătoare şi, apoi, dezvoltarea mai multor bunuri comercializabile care pot fi exportate. De asemenea, accelerarea procesului de privatizare, anunţat drept unul dintre obiectivele guvernului, ar asigura capital nou, eficienţă sporită şi transfer de know-how.

Turismul este un pariu sigur, aşteptări ridicate de la sectoarele de energie şi transport – cu toate acestea, reformele structurale trebuie să fie prioritatea numărul unu Cu toate că alegerea sectoarelor este dificilă, analiştii Erste consideră că turismul este cel care va genera un interes puternic, pe fondul unei evoluţii pozitive a activităţii turistice după declanşarea crizei şi a potenţialului insuficient valorificat. De asemenea, sectorul transporturilor arată promiţător, având în vedere avantajul geografic comparativ solid. Mai mult, infrastructura rutieră bine dezvoltată permite direcţionarea fondurilor europene către alte tipuri de infrastructură, în special feroviară şi portuară.

Agricultura şi industria de procesare a produselor alimentare rămân dependente de economiile de scară, iar eforturile guvernului de a extinde utilizarea terenurilor necultivate aflate în proprietatea statului reprezintă un pas în direcţia corectă. Un accent deosebit se pune pe sectorul energetic, cu scopul de a înlocui importurile. Pentru a încuraja dezvoltarea tuturor acestor sectoare, reformele structurale reprezintă principalul obiectiv.

Un mediu de afaceri mai prielnic este o necesitate pentru atragerea de noi investitori.

„Conform indicatorilor de referinţă internaţionali, precum Indicele global de competitivitate, Indicele de percepţie a corupţiei sau poziţia din clasamentul Ease of Doing Business, Croaţia se situează în urma statelor vecine din regiune. Problemele se manifestă în special în ceea ce priveşte dimensiunea şi eficienţa sectorului public, legislaţia rigidă privind piaţa muncii şi protecţia redusă oferită investitorilor. Nu există nicio alternativă la accelerarea reformelor şi vedem semnale încurajatoare la faţa locului, având în vedere că factorii de decizie admit necesitatea accelerării reformelor. Acesta este momentul potrivit pentru îmbunătăţirea mediului de afaceri, eliminarea dificultăţilor din calea investiţiilor şi câştigarea încrederii investitorilor”, subliniază Alen Kovac.

Fondurile totale alocate Croaţiei în perioada 2014 – 2020 se vor ridica la 11,7 miliarde EUR (aproximativ 25% din PIB-ul estimat pentru anul 2013).

sursa: incomemagazine.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din International

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare