De ce nu vom avea mai multe credite Prima Casă acordate în lei în 2013?

Publicat de actualitati-arad in 09 Mar, 2013 | Parerea ta

Prima_casa_euro_lei_2013Atât băncile, dar mai ales Bancă Națională, ne îndeamnă să luăm credite în moneda națională și astfel să evităm riscul deprecierii cursului de schimb.

În cazul creditelor ipotecare și în special pentru creditele Prima Casă, ponderea împrumuturilor acordate în euro este de peste 90 de procente din totalul creditelor acordate. Atractivitatea creditului în euro derivă din dobânda mult mai mică față de împrumutul similar în moneda națională.

Cum indicele Euribor a scăzut în ultimii aproape 2 ani până la minime record, iar Euribor 3M are valoarea de 0,218%, în timp ce Robor la 3 luni se apropie de 6 procente, este ușor de înțeles de ce creditele în euro rămân mult mai ieftine față de cele în lei, chiar dacă marja de dobândă practicată de bănci este mai mare la împrumuturile în euro față de cele în lei.

Marja băncilor este aproape dublă la creditele în euro față de cele în lei

În cazul creditelor acordate prin programul Prima Casă, marja de dobândă este de 4 procente pentru euro, în timp ce la lei poate ajunge până la 2,5%. Dobânda anuală efectivă pleacă de la 4,5% în cazul euro, iar pentru împrumutul în lei este cu 4 procente mai mare, cea mai bună dobândă fiind de 8,5% la CEC Bank.

Creditele în lei sunt aproape cu 50% mai scumpe decât cele în euro. Venitul minim solicitat de bănci este și el mai mare cu 50%.

Cel care dorește să își cumpere un apartament în valoare de 50.000 euro, are nevoie de un împrumut Prima Casă de la bancă de 47.000 euro, minim 5% din valoarea locuinței cumpărate este avansul plătit de client din fonduri proprii, în acest caz 3.000 de euro.

Dacă alege varianta în euro, rata lunară este de 244 euro, pentru un credit pe 30 de ani, și dobânda DAE de 4,5%. Suma totală de rambursat băncii se ridică la 90.160 euro, cu 80% mai mult față de împrumutul primit. Venitul minim necesar pentru acest credit ar fi de aproximativ 2.200 lei, în funcție de condițiile impuse de fiecare bancă.

Pentru același credit dar de data aceasta în lei, valoarea împrumutului este de 218.000 lei, cu o rată lunară 1589 lei, și dobânda DAE de 8.49%. Suma totală de rambursat se va ridica la 583.200 lei, de aproape 3 ori mai mult față de împrumutul inițial. Și venitul minim solicitat de bănci urcă la aproape 3.200 lei.

Dobânda mai mare pentru împrumutul în lei îi descurajează pe români să apeleze la el, și preferă în continuare creditul în euro, mai ieftin și pentru care venitul solicitat este mai mic.

Creditele în lei sunt mai scumpe, dar ne scapă de riscul cursului valutar

În aceste condiții este destul de greu să refuzi oferta de împrumut în euro, chiar dacă știi că vei fi expus riscului de schimb valutar pe toată perioada împrumutului, care poate ajunge la 30 de ani.

Cei care se împrumută în euro se mai gândesc și că în câțiva ani vom trece și noi la euro, astfel că acest risc valutar ar putea să dispară în câțiva ani. În plus, cursul de schimb pentru euro a cunoscut deja o creștere de peste 40% față de minimele înregistrate în 2007, și mulți români consideră că șansele unei deprecieri semnificative, și de acceași amploare ar fi reduse.

Euro ar trebui să treacă de 6,5 lei pentru că împrumutul în lei să fie mai avantajos față de cel în euro

În varianta prezentată, cursul de schimb leu/euro ar trebui să treacă de 6,5 lei, astfel încât să elimine avantajul împrumutului în euro.

Șansele unei scăderi importante a indicilor Robor în acest an sunt reduse, analiștii consideră în prezent că Bancă Națională va tăia din dobânda de politică monetară, care se situează în prezent la 5,25%, abia la începutul anului viitor. Nici cei care au credite în euro nu trebuie să își facă griji în acest an că Euribor va începe să crească, și astfel să le crească și lor dobânda, inflația în zona euro a coborât sub 2 procente, iar economia europeană continuă să fie în recesiune.

Băncile încep să renunțe la a mai acorda credite în euro

În schimb, unele bănci au început să renunțe să mai acorde credite în euro, cel mai notabil exemplu fiind BCR, cea mai mare bancă din România după valoarea activelor. Banca nu mai acordă credite în valută de la finalul anului 2012, categorie în care intră și împrumutul Prima Casă, care este acordat de BCR doar în lei. Clienții băncii nu mai pot astfel să beneficieze de avantajele unei dobânzi mai mici la euro, și trebuie să apeleze la alte bănci dacă vor un credit în euro.

O altă bancă care a renunțat la creditele în euro este ING Bank, atât la creditele de nevoi personale cu sau fără garanții dar și pentru cele ipotecare.

Confruntate cu lipsa finanțărilor de la băncile mamă, care au alimentat creditarea timp de mulți ani, este posibil să vedem în acest an și alte bănci care apelează la această soluție.

Analiză realizată de moneycenter.ro

Share Button

comentarii

Leave a comment

libris.ro%20

Mai multe din Economic

… Socializeaza …

Certificat Web ziare ziare-pe-net.ro stiri in timp real! Stiri Ziare